2009-03-14

Nyhet: π-dagen!

Viktigt! Vår populära matematiska konstant firar årsdag idag, men det är inte många som känner till denna högtid.

π (eller pi som vi skriver i sammanhang där typografin inte tillåter oss att använda dess grekiska tecken) är som bekant förhållandet mellan radie och omkrets i en cirkel.

14/3 skrivs ibland 3.14 vilket ju är de första siffrorna i det geometriska sambandet, och 14/3 är ju dagens datum!

Hur man firar denna dag är individuellt. Somliga äter πzza (pizza) och i engelskspråkiga länder kan det gå ner en och annan paj (pie). Jag brukar lära mig en ny decimal och fick nu stoppat in en sjuttonde i minnet.

Ha en bra π-dag, gör något stort av den!

2009-03-12

Nyhet: Som ett brev på posten...

... kom också det periodiska typsnittssystem som jag efterlyste för några veckor sedan (läs inlägg 2009-02-10).



Cap&Design länkar idag till en typografisk tolkning av det periodiska systemet. Dess struktur är baserad på respektive typsnitts popularitet. Extra roligt är att placeringen också verkar genomtänkt i tabellen rörande typsnittsfamiljerna då antikvornas didoner ligger där gruppen ädelgaser annars hittas (längst till höger), halogenerna är övergripande sans-seriffer etc.

Detta innebär att någon måste gått i samma tankar som jag, med den skillnaden att denne någon faktiskt gjorde slag i saken och skapade systemet. Känns märkligt på något sätt, men roligt!

2009-03-08

Nyhet: Peak dumpar indianen

Årebaserade klädmärket Peak Performance rekonditionerar sin grafiska identitet och skrotar den gamle indianen som funnits med i logotypen i över 20 år. Man byter till ett avskalat "P" med kantiga former som ska föra tankarna till spetsiga bergstoppar.

Min första tanke var byggbolag. Jag ska förklara varför.

Om man tittar på formen ser vi genast att den består av ett antal parallella linjer i något som påminner om isometriskt perspektiv. Jag ritade upp dessa linjer i ett grid (se bild t.v.) och fyllde sedan i de liksidiga trianglarna.

Och visst känns det teknokratiskt och ingenjörsmässigt. Om man bara betraktar formen ur detta parallellperspektiv ser åtminstone jag en låda (kub) och kanske en dörr som står på glänt.

Välkommen in, jotack. Logotypen är enkel och snygg, men alla spår av skidåkning och naturupplevelser har i mina ögon gått förlorade.

2009-03-03

Random: Grafisk form, matfoto och plagiat på Gran Canaria

Längesedan senaste inlägg. Sportlov och Gran Canaria-resa har hunnits med sedan dess. På öarna utanför nordvästra Afrika hade vi temperaturer i enlighet med svensk sommarstandard, fint väder, badvänliga stränder och i resebroschyren kunde man satt en stämpel: "Alla talar svenska!", som på dubbade Disneyfilmer.

Svårt hur man skulle förhålla sig till språket där nere: "La cuenta, por favor" eller "Notan, tack"? Båda fungerade utmärkt i princip var man än befann sig på öns sönderexploaterade södersida.

Och när vi ändå talar restauranger så fanns det mycket övrigt att önska när det gäller matfoto och grafisk formgivning. Menyerna ligger ofta utanför restaurangen så att förbipasserande kan kika i dem, och det verkar som om samma formgivare gjort menyer till åtminstone ett tiotal restauranger efter exakt samma mall. Snabba cash för formgivaren, men opersonliga matställen.
Matfotograferingen ska vi inte tala om. Även det otränade ögat hos mina medresenärer reagerade över de matta gulbruna färgnyanserna på matbilderna som skulle locka matgäster.

Så har ni inget bättre för er efter gymnasiestudierna, frilansdesigna för det canarianska köket! De behöver er hjälp!


Mmmm... som tur var smakade maten oftast bättre än den såg ut att göra på bilderna.



Och plagiat är något annat man ofta ser på turistorter utomlands. Här försökte man kränga Ruicksilverkepsar. Följ länken nedan till ett en kul sida om plagiat. Min personliga favorit är där amerikanska Wal-Mart köpt in en t-shirtdesign med nazistpropaganda. Inte bara har formgivaren Shepard Fairey gjort bort sig genom att stjäla ett motiv rakt av, det får dessutom enorma proportioner i och med bildens ursprung och karaktär. Så plagiera inte, och när ni hämtar inspiration... ta reda på varifrån.


http://www.art-for-a-change.com/Obey/index.htm


Nu jobbar vi vidare som vanligt fram till APU-perioden i vecka 12.