2010-02-20

Humor: Usel webbdesign och kunder från helvetet.


Äntligen är det sportlov och för egen del sattes stämningen redan igår eftermiddag med ett par timmar i backen på Vallåsen.

Förhoppningsvis blir det lite tid för mig att jobba med min portfolio och kanske blir det även ett bidrag till tree-shirt-tävlingen.

Jag hittade en kul site som heter Clients from Hell som ni bara måste kolla upp! Anonyma designers postar korta skräckhistorier och citat från kunder de haft. Riktigt roligt! Klicka på bilden nedan.


Smart idé för en website... undra om det finns någon i yrkesgruppen lärare som byggt en liknande site? :]



Dessutom länkar jag till ett företag som arbetar med att göra andra företag mer attraktiva på webben. Joråsattéee... klicka på bilden.


Denna sida har allt. Inte bara animationer, clip-artbilder och musik utan även en hel rad fruktansvärda typsnitt, en bakgrund som inte är anpassad för dagens standardupplösningar mm. Budskapet är klart och trovärdigt... Klart man anlitar NorCal, eller?

Edit 2010-03-06: Länken till siten har tagits bort.


Ha nu ett bra lov! Ses om en dryg vecka igen.

2010-02-12

Designtävling: Tree-shirt!

"Up and coming" är ett företag med ett tydligt miljötänk som arbetar med att bygga upp kontaktnät mellan näringsliv och studenter. Företaget bygger på att studenter är en mycket intressant målgrupp för näringslivet då dessa efter studierna snart är producenter inom olika branscher. På sin webbsida skriver de bland annat:


"... Ni som företag kan få en tidig kontakt i konkurrensen om morgondagens ledare."


När man kommer som student till en ny stad brukar man få en massa välkomstbrev, rabattkuponger och annat hem i brevlådan. Sådana utskick gör även Up and coming, men istället för en massa reklam som sannolikt hamnar i pappersinsamlingen ger de bort prylar som verkligen går att använda!

Nu ska företaget börja ge bort t-shirtar och utlyser en designtävling. De kallar tröjan för "Tree-shirt" på grund av miljötänket bakom. Läs mer om tävlingsinstruktionerna här, så kommer ni förstå.

Rent tekniskt ska trycket passa på en vit eller grön tröja och får vara uppbyggt av en eller två färger. Vinnaren får tröjan tryckt med sitt eget namn på. Anledningarna att delta är många. Deadline är om två veckor (28/2).

Lycka till!


2010-02-11

Tips: Inspiration till typografi


C-kursen i sin lokala tillämpning handlar som bekant om att fylla sin portfolio med arbeten. Typografi är nyckeln till vacker grafisk form. Om du utgår ifrån en idé kring den typografi du ska använda när du bestämmer formen för din produkt kommer mycket av arbetet att flyta på bättre än om du arbetar åt det andra hållet, att försöka anpassa typografin till den grafiska formen.

Det är viktigt att inte vara feg. Ska du skriva en text med ett slagkraftigt budskap på en affisch får du inte vara rädd för att smälla upp den med 200 punkters grad i en fet sans-seriff. Bland det tråkigaste som finns är ju när text sätts i slentrian i små typgrader med exempelvis Times New Roman. Det är sällan genomtänkt.

Här presenterar jag några inspirationsbilder där formgivarna använt sig av lite blandande tekniker. För varför ska man begränsa sig till att enbart arbeta vid datorn?

Yulia Brodskaya arbetar exempelvis med pappersremsor (s.k. quilling) och skapar sina illustrativa bilder genom att vika och vira papper för att sedan fotografera dem. Slutligen kan bilder såsom Nokia-annonsen nedan skapas.

Man kan också arbeta med betong, frigolit eller andra medier för att experimentera med typografi.



Yulias mad quilling-skills.



Nokias 5630 presenteras tillsammans med Yulias pappersillustrationer.



HC Ericsson har gett ut en spännande bok om typografi.



Sannolikt en 3D-modell, men ändå snyggt komponerad och fin kontrast, skuggor mm.



Här en kombination av fysiska egyptienner (Rockwell?) som står på en vit bas med bläckfläckar.


Var det dessa Emil satt och täljde på snickarboa? Nej det är ju omöjligt, Emil utspelas före 1957.



Detta måste vara det bästa trädgårdstomtesubstitut jag sett på länge! Gemena "å" i Helvetica Regular. Hör upp tomtar, kaniner, rådjur och allt annat skräp i rabatten. Gör plats!

Hoppas bilderna inspirerar till arbetet med era portfolios!

2010-02-05

Tips: Såhär gjordes filmaffischerna!


Ett kort inlägg denna fredag. Snubblade över en site som bjuder på en massa filmklipp visandes hur man arbetat med Photoshop för att skapa filmaffischer. Ni får bara inte missa denna orgie i photoshoppande! Här finns exempel på posters bl.a. till filmerna Hellboy, I am Legend och SAW. Klicka på bilden nedan för att länkas vidare. Trevlig helg!


Klicka på bilden för att länkas till sidan med alla filmklipp!

2010-02-03

Lektion: Temavecka - Sociala medier

Temaveckan om sociala medier är i full gång. Med mer eller mindre fokus på temat under de olika lektionerna har vi äntligen nått fram till graf-kurserna denna vecka.

Där fotoprofilen skapar roliga profilbilder till Facebook, bilddagboken och andra communities så gör vi på grafprofilen motsvarande. Vi lägger effekter på bilder, får dem att se illustrerade ut och så vidare.


Såhär kan det se ut... en illustrerad profilbild... Klicka på bilden för att komma till just denna tutorial.



Nedan postar jag länkar till några intressanta tutorials: