2010-03-30

Artikel: Om konsten att uppnå flow...

 


Har ni någon gång kommit in i det där arbetsflödet då man tappar all känsla för tid och rum och då kreativiteten flödar? Det är de där gångerna när man fram emot småtimmarna funderar på att hoppa över att gå och lägga sig bara för att arbetet flyter på så bra. Ni som upplevt det känner också till hur svårt det kan vara att hitta tillbaka till den där sinnesnärvaron i arbetet.

John Airaksinen/Psykologifabriken skriver i senaste numret av Cap&Design (Nr.2/2010) om just detta fenomen och ger 7 enkla tips på sätt som kan hjälpa dig komma i stämning. Han jämför problematiken med TV-spel och menar att det är de tydliga ramarna/reglerna i spelet som gör att du kommer i stämning, rättar dig inför dessa och presterar. Om man sätter upp liknande regler för sig själv i sitt kreativa arbete ska man alltså ha enklare att hitta flowet. Jag tyckte det var en så bra och intressant artikel att jag sammanfattar den här:


Tips 1. Sätt upp tydliga mål och ramar
I TV-spel är reglerna så tydliga att det inte finns utrymme för att tänka på något annat utanför den avgränsade värld som utgör spelet. Försök omvandla arbetet på liknande sätt till en inramad värld. Exempelvis kan man sätta upp mål för dagens arbete där man på förhand bestämmer vad som ska uppnås och med vilka verktyg (därmed inte sagt att man behöver låsa sig vid en teknik, men chanserna att uppnå flow är större om man lägger 100% av sin energi på den teknik som man för tillfället arbetar med).


Tips 2. Hitta balans mellan färdighet och utmaning
TV-spel är fantastiskt underhållande så länge svårighetsgraden är rimlig, men med en enkel justering kan spelet göras för enkelt eller för svårt. Om det är för enkelt tappar man fokus och tröttnar snabbt, och är det för svårt blir man frustrerad och lägger ner spelandet. Tyvärr kan man som formgivare inte ställa in svårighetsgraden med ett reglage från "Easy" till "Hard", men man kan ändå testa att arbeta med en ny teknik för att göra uppgiften mer utmanande, eller om det är för komplicerat kan man arbeta fram till ett delmål (exempelvis en eller flera idéskisser beroende av projektets karaktär) och sedan ta hjälp av en kamrat/kollega.


Tips 3. Bemästra verktygen
Ju mer tid man måste lägga på att leta bland paneler och verktyg i programvarorna, desto mindre blir chansen att uppleva flow. Verktyget blir ett hinder, och det är först när snabbkommandona sitter i ryggraden som man kan lägga all kraft på det njutningsfulla skapandet. Kör gärna igenom lite tutorials i Photoshop och Illustrator emellanåt. Det är ett konkret steg mot att oftare hamna i flow framför datorn.


Tips 4. Ta bort distraktionerna
Att hamna i flow är en mental process som är mycket tidskrävande och fordrar full fokus på uppgiften, och när man blir avbruten måste processen påbörjas på nytt igen. Störande moment är flowets fiende nummer ett och måste minimeras till varje pris. Twitter, Facebook och MSN kan hållas på avstånd genom att man inte tillåter sig själv att ha andra webbsidor och program öppna än de som behövs för att lösa den aktuella uppgiften (själv har jag så dålig disciplin att jag tvingats göra två login på min dator där ett av dem har skalats av ordentligt för att jag ska kunna arbeta utan att bli distraherad). Ett par rejäla hörlurar med bra musik (instrumental musik brukar vara minst distraherande) kan vara bra att ha för att slippa störas av kompisen/kollegan som vill visa de senaste Youtube-klippen stup i kvarten. Till slut börjar man associera musiken till flow och musiken i sig blir ett verktyg för att komma i stämning.


Tips 5.Träna förmågan att fokusera
Flow handlar om djup koncentration och det finns studier som visar att personer som ägnar sig åt meditation, kampsport och liknande har lättare att hamna i tillståndet. Här rekommenderar John Airaksinen att man tränar sin uppmärksamhet genom meditationsövningar.


Tips 6.Direkt feedback och kontroll
Två av huvudkomponenterna i flow-upplevelsen är känslan av fullständig kontroll över situationen samt den direkta feedbacken som talar om att arbetet hela tiden går framåt mot målet. Viktigt är att bejaka dessa båda faktorer och kanske till och med notera och bocka av delmål när de är klara. Listan som genereras i sig har inget egenvärde och kan slängas när man är klar, men det ger en direkt tydlig feedback på framstegen som gjorts.


Tips 7. Gör mer av det som redan ger flow
Alla studier på flow visar att man måste tycka om aktiviteten man ägnar sig åt för att överhuvudtaget kunna hamna i flow. Även om man kan göra trista rutinuppdrag mer utmanande kan det vara värt att fundera över hur mycket tid man lägger på olika arbetsuppgifter och vilka som gör att du upplever flow. Eftersom du peakar i din prestationsförmåga under flow kanske det till och med vore ekonomiskt försvarbart att enbart göra den typ av aktivitet som triggar just dig och sedan leja någon annan att göra de delar som intresserar dig mindre?

2010-03-19

Nyhet: Såhär i valtider...


... går Alliansen och byter upp sin redan nya politik mot en ännu nyare med hjälp av en rykande färsk grafisk profil. Denna har blivit de senaste dagarnas stora snackis både i TV, i tidningar och på marknadsföringsorienterade bloggar. Loggan är framtagen av Garbergs och har fått utstå mycket spott och spe redan.


Loggan ser ut såhär och verkar komma i två utföranden.


Den påminner mycket om TV-kanalen Animal Planets logga. Bokstäverna ligger huller-om-buller, har olika tjocklek, dålig avstavning i den högra varianten osv. Lite som när en 5-åring försöker skriva. Det lustiga är också att Animal Planets marknadschef Lotta Schlingmann är fru till moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, så nog finns det en ganska tydlig koppling mellan de båda loggorna.

Frågan är nu varför man gör såhär... Loggan har fått mycket kritik, bland annat ifrån giganter som Lars Hall, Peter Neumeister och Thomas Kurppa i tidningen Resumé och visst... snygg är den ju inte kan även jag tycka, men är det så illa som det blåses upp i artikeln? Troligen inte...

En logga behöver inte vara det snyggaste världen någonsin skådat, utan det viktiga är att den fyller sin funktion. Det är kanske just dessa reaktioner man vill åt. Alliansen befinner sig i underläge och kanske tänker man att en snackis/debatt (oavsett vad den gäller) är precis vad som kan få koalitionen tillbaka på banan igen.

Det största felet med loggan som jag ser är att den känns alldeles för barnslig. Barn ska inte tilltalas av loggan utan det är myndiga röstberättigade medborgare som tillhör målgruppen. Garbergs har med sina väl valda ord sålt in loggan som "lekfull", och fått alliansen att tömma rikets plånbok för att en massa ungar ska tycka att den är skojig.

Vad tycker du om saken?

2010-03-13

Nyhet: Nytt världsrekord i Donkey Kong!

Appropå Veronicas kommentar om det gamla Atari2600-spelet "E.T" i föregående inlägg kom jag ihåg att det gamla arkadspelet Donkey Kong fått en ny världsmästare alldeles nyligen. Hank Chien, plastikkirurg, fick 2009 för sig att han skulle slå rekordet. Inspirerad av dokumentären "King of Kong - a fistful of quarters" gjorde han också detta med 1 061 700 poäng i februari i år.

Jag har dokumentären, den är helt fantastisk, så om tid ges och intresse finns kan vi kolla på den.

Läs gärna denna artikel om du vill veta mer om det nya världsrekordet.




Såhär säger filmens baksidestext:

Under det tidiga 1980-taket sätter Billy Mitchell nytt världsrekord i arkadspelet Donkey Kong och erhåller den åtråvärda titeln "gamer of the century". I mer än 20 år är han spelets självklara superstjärna och en ikon för tusentals nördar. Men 2003 händer det ofattbara. Den arbetslöse mellanstadieläraren Steve Wiebe inte bara krossar rekordet utan lyckas med det omöjliga - att nå en miljon poäng. För Mitchell - nu framgångsrik såsförsäljare - och hans far är detta oacceptabelt, eftersom det skedde hemma i Weibes garage. En enorm konspirationsteori om fusk sätter igång och det enda sättet att kröna kungen av Kong är en ny tävling.


2010-03-12

Lektion: Vad håller vi på med egentligen?

... jo, det ska jag tala om! De senaste veckorna har vi jobbat med egna projekt i C-kursen. Detta inlägg dokumenterar de senaste veckornas arbete i text och bild. Några arbeten där elever befinner sig mitt i designprocessen i "skarpa uppdrag" mot kund publiceras inte i nuläget. Förhoppningsvis kan lite bilder visas senare när projekten är klara.


Nicolina jobbar på en fotoportfolio åt sin kompis Emilia. Nico baserar sin layout på 960.gs!


Benjamin jobbar dels med sin egen webb-portfolio där han implementerar ett Wordpressbaserat bloggsystem (se www.bybenjamin.se), och jobbar parallellt med sitt projektarbete där han skapar en fotobok om förebilder.



Linnéa och Veronica experimenterar med typografi. Här har de skapat bokstäver av färgglada pärlor som de fotograferat i studio. Dessa ska ligga till grund för en poster.


Malin och Elin har jobbat med vektorillustrationer. Vi tryckte ut ett par arbeten på A2-fotopapper. Ser riktigt tufft ut!


Martina och Therése knäckte idén att skapa bokstäver i trolldeg för att fotografera för att skapa en affisch som hyllar typografi. Efter att ha sandpapprat bokstäverna behöver man visst städa undan dammet också.


Ska bli intressant att se slutprodukten. Konceptet har helt klart potential!


2010-03-02

Nyhet: Site-launch och tree-shirt-bidrag


Tillbaka på jobbet igen efter en galet aktiv vecka! Både snowboardåkning, snöskottande, php/css-kodande och illustrator-freakande har hunnits med. Jag har fått alla registeringshandlingar från bolagsverket och skatteverket rörande mitt företag och dessutom bytte jag upp mig från min gamla Sony Ericsson k608i från början av milleniet till en splirrans ny Nexus One.

Mycket har hunnits med som jag under de vanliga arbetsveckorna här på skolan bara skulle kunna drömma om, men nu kör vi igång igen med full kraft fram till påsklovet! Är ni taggade?


Site-launch: Bitter.as

Den mer eller mindre tramsiga mikrobloggen Bitter som undertecknad jobbat på till och från under de senaste månaderna är nu äntligen klar! Det är en sida där man anonymt kan posta ett 140 tecken långt meddelande där man outar sitt plötsliga missnöje. Kanske hinner man medan man komponerar sin text lugna ner sig såpass att man inte drar knytnäven i tangentbordet framför sig eller gör något annat dumt. Se det gärna som en variant av att räkna till tio (metoden man lärde sig som liten knodd för att undvika slagsmål på skolgården).


Bitter finns på http://www.bitter.as/ och används vid behov.


Har du också haft en dålig dag någon gång? Klart att du har!

Kanske strular skrivaren på kontoret, kanske missade du bussen i morse eller grämer dig över något annat... Nu kan du dela med dig av din skitdag online!

Var först med att upptäcka Bitter, en mikroblogg du kan och bör använda för att lätta på trycket innan du löper amok i hämningslöst ursinne bland kollegor, klasskamrater eller i glada vänners lag.

Tillsammans står vi starka i flodvågen av alla de i-landsproblem som sköljer över oss varje dag!

Bitter.as - Din skitdag online.


Jag vet ännu inte riktigt hur denna site kommer att kunna missbrukas, men skulle så vara fallet och det blir ohanterligt kanske den får läggas ner. Den var kul att bygga i vilket fall som helst. Rent layoutmässigt bygger siten på 960.gs, det 960 pixlar breda gridsystem jag talat om tidigare (läs under etiketten Grids), och nedan bifogas en bild som visar hur 12-spaltsvarianten använts.


Siten är totalt 820 pixlar bred, 640 pixlar för huvudfönstret och 160 pixlar för annonsfältet (+20 pixlar i mellanliggande spalt).



Tree-shirt: preview

I ett tidigare inlägg berättade jag om en designtävling där man skulle skapa ett t-shirttryck. Jag fick ett par eftermiddagar/kvällar till att sitta med illustrator och pula med mitt bidrag efter att ha hjälpt min far på dagarna med snöskottning uppe i Kungsbacka. Här kommer en preview:


Det är inte helt okomplicerat att jobba med en tvåfärgsbegränsning, men det är fantastiskt roligt!


Nu ger vi järnet fram till påsk igen!