2010-10-29

Lektion: A-kurs slut!

Kursen avslutades i går helt utan pompa och ståt, snarare var alla jättestressade in i det sista över att hinna printa sina slutprojekt (skivkonvolut för cd eller 12").

Resultaten var varierade. Somliga höll hög klass med balanserad layout och där man tagit hänsyn till proximitet, färger och tänkt igenom den typografiska helheten. Några höll lite lägre standard med stavfel, felaktiga avstavningar och annat slarv, taskig kerning och kontrast och generell obalans i kompositionerna som först upptäcktes när produkterna kom ut ur 4880:n. Somliga blev inte klara i tid alls.

Det är lite sent att upptäcka fel så sent i produktionsfasen som vid print. Genom noggrannhet kan man hitta dem mycket tidigare. Som tur är jobbar vi inte med skarpa projekt ännu och detta är en nyttig läxa. Kontrollera inte allting 2 gånger. Kontrollera 10 gånger, eller mer... Det kan se hur bra ut som helst på skärmen, men det kan se helt annorlunda ut i print om man inte varit noga.

På grund av schematekniska blunders i år hade kursen varit omöjlig att genomföra utan en så självgående kursgrupp. Bra jobbat allihop och tack för att ni varit så drivande! Nu vill jag bara ha in designdokument för slutprojekten, sen är det betygsdags. B-kursen börjar efter novemberlovet.


Det var fullt ös i veckan. Här bifogas några bilder:






2010-10-15

Nyhet: APU - Arbetsplatsförlagd utbildning

Som del i utbildningen på vår skola får eleverna 10 veckor APU, Arbetsplatsförlagd Utbildning, utspritt i 2- och 3-veckorsblock i åk2 och åk3.

Just nu, i veckorna 41 och 42, befinner sig mina elever ute på webbyråer, reklambyråer och tryckerier i regionen för att få en inblick i yrkeslivet. Min förhoppning är att det inte är så stora skillnader från min undervisning utan att eleverna snarare får "aha-upplevelser" och känner igen sig i olika arbetsmoment och metoder.

Denna gång har jag elever som är på bl. a. webbyrån Bluelight, reklambyråerna Goddag, HSTD, Fristil och Laholms lito.

Det är inte helt lätt att som gymnasieelev slå sig fram och ta för sig bland de företag som finns häromkring, i synnerhet inte när det är hård konkurrens om praktikplatserna med högskoleutbildningar och ky/yh-utbildningar.

Jag är enormt imponerad av elevernas insatser och driv i att hitta praktikplatser, och eftersom graf-lektionerna uteblir från mitt schema under dessa veckor ska jag försöka boka in platsbesök hos åtminstone ett par av byråerna.

2010-10-06

Lektion: Skivkonvolut

A-kursens sista moment består i att branda en artist. Eleverna får ut material i fråga om s.k. liner-notes, musik (mp3) och eventuella fotografier och ska paketera artistens musik genom att skapa ett snyggt skivkonvolut.

Utmaningen ligger i att hitta rätt stämning. Är musiken lugn? Högt tempo? Rytmisk och varierad eller monoton? Hur kan detta utnyttjas i formgivningsprocessen, typografiskt och färgskalemässigt?

Se gärna följande inlägg på bloggen för referens:
http://lbsgraf.blogspot.com/2010/01/nyhet-melodic-fluke-out-now.html

Se också Paula Scher om typografi med musikkoppling:
http://www.hillmancurtis.com/index.php?/film/watch/paula_scher/


Kom ihåg att gridda er layout, det kommer hjälpa er att nå snyggare resultat.