2008-11-13

Lektion: B-kursen så här långt...

Grafisk kommunikation B körde igång i förra veckan och i denna kurs är vi några man kort jämfört med i A-kursen. Detta för att ett par elever valt att läsa B- och C-kursen i Fotografisk bild istället.

Kursen började med att på enklaste sätt sammanfatta A-kursen och de grundläggande teorier kring typografi, färglära, layout mm. som vi redan känner till. Dessutom talade vi om olika standarder inom digital typografi såsom PostScript, TrueType och OpenType men också om funktionen ClearType. Detta är nyheter som har tolkats in i B-kursens kriterier om att ha kunskaper inom ämnet för elektronisk publicering.

Två långa pass följde därefter med övning, övning och övning i favoritverktygen Adobe Photoshop och Illustrator med tutorials. Dessutom gick vi igenom korrekturläsning med korrekturtecken. Något vi kommer använda oss av under resten av B-kursen och under C-kursen.

Vi arbetar nu med illustration och grafik i kombination med texter. Illustration ingår generellt inte i den grafiske formgivarens arbetsuppgifter, men det finns kanske ändå ett värde i att arbeta med saker som ligger i periferin för verksamhetsområdet. Jag tror det kan bredda medvetenheten kring textens och bildens relation och att det kan ge ett bredare perspektiv på de olika element som kan ingå i en grafisk produkt.

Svårigheten med illustrationer och grafik är initialt att göra kvalificerade avvägningar kring hur bildmaterialet ska framställas för att passa till texten. För beroende av textens innehåll kanske illustrationen måste vara informativ och pedagogisk, medan den i ett annat fall kanske ska gripa tag i läsaren på ett emotionellt plan.


För egen del har det blivit en del illustrerande. Vissa bilder har till och med publicerats, men i dagsläget blir det mest sporadiskt kladdande när man sitter i telefon eller går på möte...


I eftermiddag är det möte igen. Vad gör du själv när du inte antecknar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar