2008-12-17

Tutorial: Emoticon

En så kallad ”emoticon” är en symbol som ska uttrycka olika känslor. Det finns emoticons i både textform (kan vara ”=)”, klassiska ”:-)” eller vad som helst) och i grafisk form. Man kan på svenska även kalla det för uttryckssymboler. Jag har bestämt mig för att skriva en liten tutorial om hur man gör en hyfsat enkel emoticon i programmet Adobe Illustrator, CS3 versionen. Du kan givetvis göra stegen i annorlunda ordning eller säkerligen på andra sätt, men såhär gör jag enkelt på eget sätt. OBS! Glöm inte att använda dig av olika lager.





Börja med att använda Ellipse Tool (L) för att göra en cirkel i önskad storlek och färg.

(Exempelvis Orange eller Gul)






Gör sedan en eller två cirklar till i mitten av den stora cirkeln, där den ena ska vara lite större än den andra.
Fyll dessa två med andra nyanser av färgen.







Nu ska du smälta ihop färgerna i de tre cirklarna genom att använda Blend Tool (W). Du klickar med Blend Tool på utkanterna av två cirklar för att smälta ihop dem.






Dags för ögon och mun. Ett öga gör du enkelt genom att använda Ellipse Tool igen, kopiera ögat och klistra in för att få två exakt lika stora ögon.










Munnen kan du också göra med hjälp av Ellipse Tool. Gör en cirkel som ser någorlunda passande ut och klipp sedan av den på mitten, ta bort den övre halvcirkeln. Använd sedan Selection Tool (V) och klicka på munnen, ändra sedan Stroke till önskat värde.






Slutligen lägger jag till ett litet blänk på emoticonen. Detta gör jag genom att göra en ny cirkel lite längre upp, och sätta färgen till en gradient från svart till vitt. Ändra blending mode till ”Screen”.








Resultatet!

Nu har du enkelt gjort en söt ”smiley” som du kan använda som uttryckssymbol på MSN eller vad som helst.





Lycka till,
Dennis Persson

3 kommentarer:

  1. Bra inlägg - Snygg "smajli"! ;)

    SvaraRadera
  2. all text har buggat nu ju :o

    SvaraRadera
  3. Nu ser texten okej ut igen tror jag efter 10 minuters div-exercis. Har kollat med FF3.x IE7.x och Chrome 1.x. Bra inlägg! Nu när du skapat en ny kategori får vi göra fler tutorials och fylla den med.

    SvaraRadera