2009-08-26

Lektion: Profilintro

I måndags hade vi profilintroduktion. Det var en eftermiddag med Anders Andersson, en lokal frilansfotograf som gästföreläste om bildjornalistik.

Bildmaterialet var varierat och intressant och man fick förståelse för både hur roligt och obekvämt yrket kan vara. Att få tips mitt i natten och sätta sig i bilen för att åka iväg och fotografera kräver nog lite pannben. I synnerhet om man har familj. Intressant är hur fotograferna också ringer varandra och tipsar om olika fotouppdrag. Man verkar hålla varandra om ryggen och tänka att "What goes around comes around" i termer om att få fotouppdrag. Generaliserande, men lite som Marockanska taxichaufförer som oavsett vad du letar efter har en kontakt som säljer det.

Anders kallar sitt företag AndersA Bildreportage och hur fina fotografier han än tagit så var det en bild som särskilt etsade sig fast. Logotypen.

Vi grafiker kan inte få ett bättre material att dissekera såhär i A-kursen. Hur sköter loggan sig egentligen?

Foto: Magnus Persson, 2009.

Jag var snabb att rita av loggan i mitt anteckningsblock under föreläsningen för att kunna prata om i efterhand med klassen och Anders berättade själv att den fått blandade reaktioner. Den var baserad på formen hos hans första kamera om jag uppfattade korrekt, men den påminner också mycket om en väska med en Sovjetstjärna på. Det krävs inte mycket fantasi för att fråga sig om det verkligen är en fotograf som åker omkring och tar bilder eller en KGB-agent?

Loggan kommunicerar alltså inte rakt. Man undrar varför den icke-centrerade stjärnan överhuvudtaget finns med, för en blixt lär det ju knappast vara. En reflex i objektivet månne?

Det var hur som helst trevligt att lyssna lite på hur arbetet för en frilansfotograf kan se ut. Läs mer på LBS Foto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar