2009-10-15

Tips: Aktivera ClearType i XP!

ClearType är en högst välkommen teknik när det gäller fontrendering på skärm. Det handlar om hur typsnittens konturer (som ju är vektoriserade) ska avbildas på skärmen (bli rasteriserade) för bästa läsbarhet. Microsoft släppte denna teknik med Windows XP för ett antal år sedan och måste där aktiveras manuellt, men är aktiverad per automatik i Vista och Windows 7.

Tekniskt om ClearType
ClearType skapar mjukare och mer lättläst text för visning på skärm genom att utnyttja s.k. subpixlar. Varje pixel byggs upp av 3 subpixlar i färgerna röd, grön och blå som tillsammans (genom olika valörer på R, G och B) skapar färgen i pixeln (om du sätter dig riktigt nära en gammal "tjock-TV" är det lätt att se subpixlarna).

För att ett teckensnitt ska kunna visas på skärm måste vektorinformationen i fonten renderas till en pixelmatris (vi ska ju visa tecknen på en skärm som byggs upp av pixlar). ClearType kommer in i bilden när denna översättning ska ske. Att ClearType utnyttjar subpixlarna innebär i praktiken att varje pixel har tre gånger högre upplösning (varje pixel byggs ju som bekant upp av 3 subpixlar), men eftersom varje subpixel kan anta 256 olika intensitetsvalörer kan upplösningen upplevas som som mycket högre än så.

Denna bild är tagen på en LCD-skärm och visar subpixlarna in action. ClearType är aktiverat här och vi kan se att subpixlarna inbördes har olika valörer (antingen tända, släckta eller någon av de 254 valörer däremellan) och tecknen ser nästan mjuka ut även vid denna enorma förstoring. Fotografiet hjälpte Benjamin mig att ta i våras.


Nedan ser vi ett par skärmdumpar som belyser hur skillnaderna i rendering ser ut med ClearType inaktiverat respektive aktiverat (du bör klicka på bilden för att se den i sin helhet):

Med ClearType får texten en mjukare ton och känns mer behaglig att läsa.


Aktivera ClearType
Kanske sitter någon av er fortfarande på Windows XP? Det gör jag på jobbdatorn som jag kvitterade ut tidigare i höstas. Det stod också mycket klart att ClearType inte var aktiverat per default i XP. Om du vill veta hur man gör kan du läsa nedan:

Dessa fönster är aktuella när du vill aktivera ClearType i Windows XP.

Leta upp Egenskaper för Bildskärm (antingen genom att högerklicka på skrivbordet och välja Egenskaper, eller via Kontrollpanelen.) Där markerar du fliken Utseende och trycker på knappen Effekter. Här sätter du kantutjämningstekniken till ClearType. Voilà!

Läsvärt: Windows XP: Better Screen Resolution with ClearType

1 kommentar: