2009-10-12

Tips: Kom igång med OpenType!

Typografiundervisningen i A-kursen går knappast in på djupet, men lite fakta och historik om antikvor och linjärer har vi ändå lyckats pressa in på schemat. Annat matnyttigt som vi pratat om är typsnittsuppbyggnad där begrepp som ligatur, swash och kapitäler varit återkommande. Men hur kan vi hitta dessa tecken och figurer i våra digitala typsnitt? Läs vidare så får du veta...

En samling blandade tecken du kan nå genom att fippla runt i OpenType-fonten Adobe Caslon Pro.


Tekniskt om OpenType
OpenType-fonter bygger på PostScript- och TrueType-fonterna. Det är en utveckling av TrueType men där man även tagit med det bästa ur PostScript-formatet. Ett typsnitt i OpenType-format kan innehålla 65 536 olika tecken och en rad olika finesser för förbättrad typografi. Det beror på att den baseras på Unicode (en 16-bit/2-byte teckenstandard) och inte på ASCII (8-bit/1-byte, dvs. 256 tecken). Man kan exempelvis hitta kapitäler, versala och gemena siffror, olika varianter av bråktal, en mängd ligaturer, historiska varianter av vissa tecken m.m inbakade i fonterna. Man kan också få med många andra kul specialtecken som är mycket enkla att plocka fram i program som Adobe Illustrator och InDesign om man vet var man ska leta.

Förenklat kan man säga att Adobes PostScript-format och Microsofts TrueType-format genererat OpenType, där man tagit det bästa ifrån båda formaten och skapat ett plattformsoberoende format. Du kan lätt kolla i din Fonts-mapp för att se vilka typsnitt som är PostScript, TrueType och OpenType.

Dock innehåller långt ifrån alla typsnitt i OpenType-format alla dessa finesser. Vissa OpenType-filer (.otf) är raka kopior av TrueType-fonterna (.ttf) och brukar då ha tillägget Std i namnet. Dessa utnyttjar inte fördelarna med OpenType utan är bara en kopia av TrueType-fontens innehåll. Det är heller inte alla program som kan dra nytta av funktionerna i OpenType (ex. finns det flera typografiska finesser du inte når genom Adobe Photoshop eftersom programmet inte är avsett att behandla text i). InDesign och Illustrator är dock två programvaror där fontformatet kommer till sin rätt.

Tyvärr kan man inte på förhand veta vilka specialtecken som ingår i en OpenType-font, men generellt brukar Linotype, Monotype och Adobe vara duktiga på att fylla ut sina teckenuppsättningar. Man kan leta efter Adobes och Monotypes fonter med tillägget Pro, ex. Adobe Caslon Pro eller Gill Sans MT Pro, som brukar innehålla mycket material.


Kom igång med OpenType!
Här kommer ett par handfasta tips kring hur du kan (och bör) använda OpenType-fonter.

Panelen Character ser ungefär likadan ut i InDesign och Illustrator. OpenType har dock en egen panel i Illustrator CS4 och är alltså inte inkluderad i dropdown-menyn i Characterpanelen. Skärmdumpen ovan är ifrån InDesign.


I InDesigns Window>Type & Tables-meny eller under Illustrators rubrik Window>Type hittar du alla verktyg du kan tänkas behöva för typsättning. I InDesigns Character-panel kan du enkelt sätta kapitäler, ligaturer, eller leta upp specialtecken i panelen Glyphs. Photoshop är mer begränsad i detta avseende, exempelvis finns inte Glyphs med i Photoshop alls så du måste importera specialtecken från fonter via exempelvis Illustrator om du hittat ett specialtecken du gillar.


Visste du att Times New Roman har plats för en arabisk teckenuppsättning (tror jag att det är?) i OpenType-versionen av teckensnittet? Du kommer åt dessa tecken via Glyphs.


Chanserna är goda att du sitter du på outnyttjade resurser. Börja utforska ditt typsnittsbibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar