2009-11-05

Lektion: Studiefrågor till Helvetica!

Idag startade vi officiellt B-kursen med utdelning av kursplaner, genomgång av kursupplägg och någon timmes föreläsning om typografi, färglära, tryckteknik och arbetsflöden. Vi kikade också på korrekturläsning med korrekturtecken på förmiddagen och vi kikade på Gary Hustwits dokumentär Helvetica.

Studiefrågorna till filmen kan du ta del av nedan. Inlämningens omfattning bör vara en A4-sida i 12 punkter (ca 500 ord).


Studiefrågor till Helvetica (Gary Hustwit, 2007, Plexi Productions)

1. Resonera kring hur ett typsnitt kan kommunicera med sin form.

2. Ge exempel på viktiga kriterier för ett kommersiellt typsnitt.

3. Vilka kulturella/politiska anledningar kan du komma på som gör att du undviker eller begränsar användandet av vissa typsnitt?

4. Man skulle förenklat kunna säga att det finns två typer av grafiska formgivare. Hur resonerar den äldre respektive yngre generationen om modernismens och post-modernismens inverkan på den grafiska formen?

5. LBS har typsnittet Akzidenz-Grotesk i sin grafiska profil. Vad har det för släktskap med Helvetica?

6. Som ni sett är mitt skrivbord, min skärmsläckare och annat till stora delar bestående av typsnittet Helvetica. Det är inte för att jag tycker att det är världens bästa typsnitt (Frutiger och Univers känns mer tidsriktiga till exempel och med Windows Vista distribuerades några nya vackra sans-seriffer som jag gärna använder). Men Helvetica är en tidsmarkör. Tolka detta påstående.

7. Den äldre generationen formgivare skolades utan de digitala verktyg vi har idag.
A) Vilka fördelar respektive nackdelar tycker du finns med att arbeta med datorer?
B) Hur tror du att du skulle arbeta med en grafisk produktion om du inte hade en dator? (ge konkreta exempel på metoder, material etc.)




1 kommentar:

  1. Jonathan - Mph07a2009-11-17 22:16

    Skriver det här så jag inte glömmer.

    Hittade en rätt fiffig sida där man kan göra sina egna typsnitt enkelt om man har lite känsla för att skapa bokstäver.

    http://fontstruct.fontshop.com/

    SvaraRadera