2009-04-27

Random: Georgia, Caslon, Garamond

Jag snubblade in på en fotoportfolio häromdagen. En flashbaserad och svårnavigerad sådan med bilder som tenderar att ha redigerats lite för mycket, men med en del kul grafiska referenser (exempelvis ser vi siffran "237" i Helvetica på gynekologens dörr i en av bilderna).

Aida Chehregosa heter portfolions ägarinna, studerande på konstfack, och några av hennes omtalade och kontroversiella fotoprojekt kan man hitta här: http://www.aidafotograf.se/.



Man möts initialt av fotografens namn i ett gigantiskt Georgia. En antikva skapad för skärmvisning 1996 (i framför allt mindre typgrader) av Matthew Carter på Microsofts uppdrag (den här killen skapade för övrigt även sans-seriffen Verdana).

Georgia är ju snygg, men eftersom det skapades i syfte att att kunna visas i brödtext på webbsidor etc. så vill jag prova att jämföra den med ett par klassiska antikvor. Jag återskapar den ursprungliga texten med Georgia och sedan tar jag det därifrån bakåt i tiden till Caslon och Garamond.

Där Georgia av uppenbara tekniska skäl gjorts stram och avskalad till sin form har William Caslons klassiska 1700-talstyper något mer elegant över sig. Carol Twombly digitaliserade typsnittet för Adobe 1990 och svårigheten, som jag upplever det, med Caslons versaler är främst bokstaven A. Vacker som sjutton som begynnelsebokstav, men hur sjutton tänkte Caslon med sina kursiva och versala A placerade sist i ett ord?

Claude Garamond är en annan kille som varit med i matchen ett tag. Under 1500-talet formgav han sin antikva som sedan digitaliserades 1989 av Robert Slimbach för Adobe. Den är levande och personlig med sina mjuka seriffer och kurvaturen på bokstaven R:s främre ben. Personligen gillar jag varianten med Adobe Garamond Pro bäst av de tre. Tajt, rejäl men ändå elegant.

Både Caslon och Garamond ser jag användas i något glassigt magasin då och då i rejält tilltagna typgrader. De skulle garanterat göra sig bra i Aidas portfolio också. Kanske vi efter jämförelsen kommit fram till att Georgia ändå är bäst till det den är avsedd för: i brödtexter som denna... Vad tycker du?

2009-04-23

Nyhet: Måndagsklubben!

Igår eftermiddag sparkade jag och min kollega/co-klf Martin Ådahl igång studiegruppen Måndagsklubben här på LBS Halmstad. Det är ett eget initiativ utanför skoltid som syftar till att stärka gruppsammanhållningen i klassen och till att förbättra elevernas studieresultat.

Vi var ca 12-13 elever + klf som först fikade och sedan pluggade någon timme. Igår fokuserade vi på Historiaprovet. Hoppas vi lyckades reda ut några begrepp och att provet på fredag går bra!

Eftersom provet delvis handlar om ideologier måste jag tipsa om Ådahls inlägg på LBS Journalistik som handlar om kapitalism kontra socialism.

Grafik/Foto: Martin Knutsson

Vi tror att det är viktigt att skilja Måndagsklubben från läxstugan. Vår tanke är att det ska vara gemenskap och att det ska vara roligt eller åtminstone lite småmysigt att sitta kvar och plugga. Varumärket är viktigt och ytan får spela en större roll då eleverna som deltar får ett medlemskap i Måndagsklubben i form av ett medlemskort.

Tiden är Onsdagar kl. 1615-1800. Vi ses nästa vecka!

2009-04-22

Nyhet: Patronbyte i drömfabriken (Episod Epson - del 4)

Ännu en het försommardag i grafsalen. Under ett par dagars tid har 4880:n varnat för att den svarta patronen varit på väg att ta slut. Idag kämpades det med att göra detta byte.


Mycket stök med ett trivialt patronbyte.

Det finns två typer av svart färg till Epson Stylus Pro 4880. Photo Black har vi haft monterad i skrivaren sedan i höstas och den ger en fin svärta på bestrukna ytor såsom fotopapper men ser riktigt dassig ut på matta material, exempelvis obestrukna papper och canvasduk. Matte Black ska vara något av det motsatta där just svärtan i matta material kommer till sin rätt.

Jag ville denna gång testa Matte Black. Det skulle vara riktigt schysst att få arbeta med lite obestrukna material var min tanke, men det hela blev ett tvåtimmarsprojekt i den varma grafsalen.

Vi måste först och främst tömma skrivarens färgbuffert eftersom det inte är lämpligt att blanda Matte och Photo Black i samma buffertkärl. Proceduren för detta var dock ganska komplicerad då den också använde sig av de övriga sju färgpatronerna för att spola rent systemet. Och vi ska inte tala om mängden färg som gick förlorad i och med denna spolning. För att ge en uppfattning om vad det handlar om i ekonomi så har ofta företag som arbetar med modell 4880 två uppsättningar av skrivaren där den ena matas med Photo Black och den andra med Matte Black.

Nu funkar det emellertid.

Nyhet: Tävlingen Nolltrefem avgjord!

Tävlingen som varit ett frivilligt moment i kursen Grafisk kommunikation C har nu avgjorts. Vi får gratulera klass MP06mm på Sturegymnasiet som röstats fram som vinnare av 10.000 kr!

Nedan bifogas brevet från Jennifer på Kulturförvaltningen:


Hej!

Den grafiska tävlingen för Nolltrefem är nu avgjord. I söndags hade det kommit 111 röster på de fyra nominerade bidragen i den grafiska tävlingen för Nolltrefem. Det var jämnt, men bidrag 1 vann på 42 röster. Bidrag 2 fick 39 röster. Bidrag 3: 22 och Bidrag 4: 13.

Vinnaren Hanna Öberg från klass Mp06mm på Sturegymnasiet är meddelad. Prispengarna på 10 000 kr får hon dela med sin klass.

Ett stort TACK igen för alla bidrag. Det var roligt att se alla och vi fick mycket inspiration och idéer som kanske kommer att användas i andra sammanhang. De insända bidragen behåller vi och ställer ut dem under invigningen av Nolltrefem den 12 september.

Var vänlig och vidarebefordra detta mail till de elever ni vet varit engagerade i tävlingen.

Läs mer om Nolltrefem: www.halmstad.se/nolltrefem

mvh
Jennifer

2009-04-20

Lektion: En rejäl dos modernism!

Kan man få en bättre start på veckan? Sommarväder och modernism är en oslagbar kombination och var dagens tema då ESH07, ESH08 och ARH08 tillsammans med mig, Brice och Fredrik tog bussen ut till Mjellby konstmuseum.

Ja, jag undervisar ju inte bara i medieämnen utan har även ett par klasser i konsthistoria där vi kronoliskt traglat oss igenom konststilar från mitten av 1800-talet och fram till de samtida uttryck vi ser omkring oss idag. Ett studiebesök blev belöningen för allt slit. Tack för att du halar fram plånboken rektor Joakim!

Konsten är i ständig förändring och är ofta beroende av vad som sker i samhället. Modernismen dyker upp som en gubbe i lådan kring sekelskiftet 1800-/1900-tal och det är just denna era av förändring som Mjellby konstmuseum inriktar sig på. Modernismen fokuserar på den tekniska utvecklingen. Inom litteraturen återfinner vi ex. Harry Martinssons berättelse om rymdskeppet Aniara, inom produktdesign och arkitektur söker man sig till de enkla linjerna och de avskalade formerna och i bildspråket återfinner vi både och där motiven i större utsträckning föreställer maskiner och objekten på olika sätt abstraherats eller reducerats till sina grundformer. Grafisk formgivning har givetvis också modernismen att tacka för mycket, inte minst inom typografi, layout och strukturregler rent allmänt (ex. grids).

Mjellby konstmuseums permanenta utställning visar Halmstadgruppen, sex herrar som under tidigt 1900-tal studerade konst under mästarna nere i Europa och framför allt i kulturmetropolen Paris. De tog sina nya kunskaper med sig hem och omsatte i sina egna konstverk som ofta har tydliga referenser till Halmstad och den halländska kuststräckan.

Men det var bara en av anledningarna till varför vi var där. Museets aktuella utställning bygger nämligen på en kvinnlig dansk konstnärinna som hette Franciska Clausen. Helt främmande för mig tills nu. Hon har aldrig tidigare ställts ut i Sverige, och det var över tio år sedan hon ställdes ut i sitt hemland. Hon var med i konst- och kulturhändelsernas centrum på 20- och 30-talet. Som 16- 17-åring begav hon sig från sin hemstad i Danmark för att studera konst i Tyskland (där hon för övrigt gick i samma klass som en av Halmstadgruppens medlemmar) och kom senare att tillhöra den närmaste kretsen till Fernand Léger i Paris och Piet Mondrian (två konsthistoriskt riktigt stora namn). Tyvärr slog hennes konst aldrig igenom i hemlandet då avantgardekonsten var allt för nyskapande och rebelliskt för de konservativa danskarna...

Det är sorgligt att så många begåvade kvinnliga konstnärer hållits i skymundan. Man hör sällan talas om impressionisten Mary Cassatt eller konstruktivisten Lyubov Popova. Samtidigt är det intressant och spännande... Vem ska vi få upptäcka härnäst?

Nedan följer en bildkavalkad (Foto: Martin Knutsson, 2009).

Frida och Martin P från ESH08 ilastar bussen med höga knän och glada hurrarop.

Detta är Franciska, den rebelliska modernist vi idag ska presenteras inför. Joakim från ESH07 betraktar andaktsfullt fotografiet.

Caroline, en av våra två guider, delger oss museets bakgrund och introducerar oss för Franciska. "Angenämt!"

Ida och Emelie E från ARH08 ser skeptiska ut och har fastnat i kamerans fokus.

Eleverna var så många att vi delat in dem i två grupper. En grupp fick plats i den här bilden.

Martin L från ESH08 tittar hellre på sina klasskamrater än på konstverket. "Men Marcus, du ser ju ändå lite kubistisk ut..."

Owe, vår andra guide, berättar engagerat, vevar med armarna, och analyserar Halmstadgruppens måleri.

Karim från ESH07 har redan bestämt sig... "Jag ska stå emot... jag tänker inte låta mig förföras av finkulturen. Det är hårdrock som gäller! Det är... gaah!"

Denna konkreta tavla av Halmstadgruppens Esaias Thorén påminner i mångt och mycket om Olle Baertlings arbeten. Brice var för övrigt mycket förtjust i guldramen och kommer nu sannolikt att förkasta sina minimalistiska ideal till förmån för förgylld rokoko och kitsch.

Pauline, Evin, Frida, Lucas, Stephanie och Lejla från ARH08 ser tydligt kopplingen mellan konst och arkitektur, men börjar ändå bli trötta i benen och sugna på rast. Joakim från ESH07 står tappert rak i ryggen.

Sagt och gjort. 15 minuter rast utdelas, och vad kan väl vara bättre än att ta det kallt i försommarsolen på museets innergård? Sebastian, Adam, Rasmus, Erik, Karim och Gustav från ESH07 återser varandra efter att ha guidats i skilda grupper.

Är gräset verkligen grönare på andra sidan? Elvira, Lina, Mimmi, Fawzy och Anton från ARH08 verkar ha det rätt bra där de sitter, men på andra sidan glasrutan synes iallafall undertecknad, likt toppen på en spjutspets om ni följer perspektivlinjerna.

Men rasten går fort. Angelika och Angelica från ESH07 beger sig tillbaka in igen för samling inför bildanalysövning.

Övningen går ut på att eleverna samlas i grupper och diskuterar ett av konstverken som finns i museets samling utifrån givna premisser. Emelie E från ARH08 tar befälet över sin grupp bestående av klasskamraterna Lucas och Joel, samt Karim och Gustav från ESH07. "Vaddå plastiska element!? Vad menar de?"

Gruppdiskussionerna pågår på olika platser i museets ljusa lokaler. Och här lämnar vi Mjellby konstmuseum för den här gången med löfte om ett säkert återbesök.


Tack för en fantastisk eftermiddag och start på veckan!

2009-04-15

Nyhet: Temadag 29/4 - Kärlek, sex och respekt

Om ett par veckor är det temadag. Denna gång är det ett annat av skolverkets rekommenderade teman, nämligen sex och samlevnad. I vanlig ordning har jag på mitt bord att snickra ihop grafiskt material för jippot.

Förra temadagen handlade om alkohol, narkotika och tobak och jag försökte där få en polisiär känsla i det grafiska materialet. Detta tema verkade lite lurigt. Resultatet kunde lätt bli klichéartat och jag funderade ganska länge. Slutligen kom illuminationen: Vad funkar väl bättre som symbol för kärlek, sex och respekt än ett hjärta?

Så enkelt! Och när detta var fastställt beslöt jag mig genast för att stjäla formen från Öresundstågs affischer (se här) rakt av. Inte särsklit nyskapande av mig, men en enkel lösning som inte tog mer än ett par timmar att sno ihop i Illustrator och därefter typsätta/layouta i InDesign. Blått är fint, och kanske reagerar betraktaren på frånvaron av de klassiska och stereotypa rosa/röda färger som annars kanske förväntas i sammanhanget.

Typsnittet som använts är återigen Helvetica. Snittvarianten Thin används i rubriken och Light i brödtexten för att kompensera för den tunnare vikten i bokstävernas linjer i och med den minskade typgraden.

Såhär blev resultatet. Om du klickar på bilden får du se en något större variant.

Nyhet: Anmälan till högskolan HT09

Åk3-eleverna står snart inför nästa vägskäl. Ska man jobba eller plugga efter gymnasiet? I natt kl. 24.00 stänger slussarna för anmälan till högskola och universitet för HT09.

studera.nu är portalen för dig som vill söka utbildningar, och ofta är man ju villig att flytta på sig när man ska investera några år på högskolan så jag kan tipsa om studentlya.nu också.

Vill man fortsätta läsa inom området för design/media kan man särskilt kolla upp skolorna: Konstfack (Stockholm), Beckmans (Stockholm) , Broby grafiska (Sunne, Värmland), HDK (Göteborg) och Hyper Island (Stockholm/Karlskrona). Det finns naturligtvis ännu fler högskolor/universitet som bedriver utbildning i visuell kommunikation och media. Bara att söka på sajten jag tipsade om.

Kika på länkarna och ta en funderare. Vissa skolor/utbildningar har antagningsprov eller kräver att du har en portfolio osv. men du kan alltid söka. Och skulle du fram i sommar få beskedet att du gått vidare i antagningen kan du ju avgöra hur du vill gå vidare då.

Sista chansen för den här gången, lycka till!

2009-04-07

Nyhet: Rösta fram vinnaren i Nolltrefem!

Juryn har nominerat fyra bidrag till den lokala designtävlingen Nolltrefem. Tävlingen som arrangerats av Kulturförvaltningen, Halmstads kommun, var öppen för gymnasieelever i kommunen och gick ut på att ta fram en grafisk profil för Ungdomens hus som öppnar i gamla bibliotekets lokaler (vid Österskans) i höst.

Kulturförvaltningen har fått in inte mindre än 24 förslag på logotyper, webbsidor och annat som ska ligga till grund för verksamhetens visuella språk och nu kan du gå in rösta fram en vinnare på deras webbsida (klicka på bilden):

Bilden saxad från http://www.halmstad.se/nolltrefem