Det gyllene snittet är ett geometriskt samband som anses vara speciellt vackert och harmoniskt. Harmoni är något som eftersträvats i alla tider och redan de gamla grekerna, för att göra en traditionell inledning på denna utläggning, intresserade sig för det matematiska förhållande som kunde återfinnas både i naturen och i olika geometriska kroppar. Man byggde till och med palats åt gudarna efter dessa proportioner och konstnärer har genom tiderna använt sig av teorierna i arbetet med sina konstverk. Begreppet "gyllene snittet" togs dock inte i bruk förrän på 1800-talet.
Fibonacci, italiensk matematiker, levererade på 1200-talet e. Kr. en talföljd där kvoten mellan två på varandra följande tal konvergerar mot talet 1,618... (se talföljd nedan). Decimalföljden är oändlig, men talföljden som sådan går att använda i exempelvis typografiska sammanhang.
Talföljden lyder: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34...
Man anser att dessa värden med fördel kan appliceras på typgrader där en rubrik kunde få graden 34p, en mellanrubrik 21p, brödtext 13p och bildtext eller fotnoter 8p.
Edit: Läs om gyllene snittets tillämpning i layout i denna artikel om grids.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar