2008-09-24

Lektion: En salig blandning...

I dag har vi gjort stora framsteg. Vi har nu arbetat oss igenom samtliga kursmål i kursplanen. Nu kan vi välja att fokusera på specifika av mål och utnyttja resten av kurstiden till att rent tekniskt bli skickligare grafiker, copywriters etc.

För att sammanfatta dagen så blev förmiddagen något av ett uppsamlingsheat för två av de mindre konkreta kursmålen. Vi diskuterade ergonomi- och miljöaspekter på grafisk formgivning. Eftermiddagen inhyste dock mer konkret material såsom gällande regelverk och en habil teoretisk genomgång av designprocessen.

Ergonomipasset var mycket grundläggande och vi talade anatomi, antropometri och med min ingenjörsbakgrund var vi ju bara tvugna att göra ett par schematiska beräkningar för att visa på de krafter som verkar på kroppen då vi felbelastar den. Vi kikade också på olika hjälpmedel för att förbättra vårt arbete, ex. Wacom-tablet (pekdon), SpaceNavigator (3d-mus) men vi gick även igenom användbara hotkeys/shortcuts i Adobe CS.

Vad gäller lagar och regler så nämdes naturligtvis upphovsrättslagen, men vi diskuterade även offentlighetsprincipen, yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Främst diskuterades dock marknadsföringslagen och lagen om rätt till namn och bild i reklam. Vi kikade på ett flertal reklambilder där överträdelser av dessa regelverk gjorts eller då praxis enligt ICCs grundregler för reklam inte följts.

Passande nog till dagens tema publicerades en artikel på Svenska Dagbladets webb-portal i dag, Greenpeace har anmält ett flertal biltillverkare till Konsumentverket för att på vilseledande sätt använda ord som "miljöbil" och "miljöhjälte" om sina produkter. Greenpeace resonerar:

Om en cigarettillverkare skulle marknadsföra cigaretter med mindre nikotin som hälsocigaretter skulle nog en och annan reagera. Men inte när biltillverkare marknadsför mindre utsläpp som miljövänligt

Miljöaspekterna på den grafiske formgivarens verksamhet landade i diskussioner rörande framför allt utrustning (ex. teknik), förbrukningsmateriel (ex. papper) och transporter/resor. Vi kikade på den svensk-norska samproduktionen Planeten (del 1/4) där vi fick en ganska bister bild av de globala förändringar som är i rullning. Jag kommer publicera en miljörelaterad artikel här på bloggen inom kort. Det finns mycket att poängtera.

På ett sextimmarspass hinner man mycket, men det är tufft att lyssna så mycket som ni gjort i dag. Vi var alla ganska möra när vi efter lunch gav oss i kast med teoripasset om designprocessen. Det handlar om en logisk ordningsföljd genom vilken man genomför ett designprojekt för att effektivisera sitt arbete och för att på ett professionellt sätt komma fram till ett bra resultat.

Grafik: Martin Knutsson

Begrepp såsom designdokument, marknadsundersökning, konceptframtagning, styrmöten mm. stod i centrum för genomgången. Bilden ovan visar en modell för hur vi arbetar med designprocessen.

Nästa vecka får ni ut ett omfattande case som jag tror att ni kommer växa med. Ni kommer att få chansen att praktisera designprocessen fullt ut! Ni som missade dagens lektion har skriftliga inlämningar att göra inom ovan nämnda områden.

Har ni möjlighet så besök Bok- och biblioteksmässan i helgen. Vi ses nästa vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar