2009-03-03

Random: Grafisk form, matfoto och plagiat på Gran Canaria

Längesedan senaste inlägg. Sportlov och Gran Canaria-resa har hunnits med sedan dess. På öarna utanför nordvästra Afrika hade vi temperaturer i enlighet med svensk sommarstandard, fint väder, badvänliga stränder och i resebroschyren kunde man satt en stämpel: "Alla talar svenska!", som på dubbade Disneyfilmer.

Svårt hur man skulle förhålla sig till språket där nere: "La cuenta, por favor" eller "Notan, tack"? Båda fungerade utmärkt i princip var man än befann sig på öns sönderexploaterade södersida.

Och när vi ändå talar restauranger så fanns det mycket övrigt att önska när det gäller matfoto och grafisk formgivning. Menyerna ligger ofta utanför restaurangen så att förbipasserande kan kika i dem, och det verkar som om samma formgivare gjort menyer till åtminstone ett tiotal restauranger efter exakt samma mall. Snabba cash för formgivaren, men opersonliga matställen.
Matfotograferingen ska vi inte tala om. Även det otränade ögat hos mina medresenärer reagerade över de matta gulbruna färgnyanserna på matbilderna som skulle locka matgäster.

Så har ni inget bättre för er efter gymnasiestudierna, frilansdesigna för det canarianska köket! De behöver er hjälp!


Mmmm... som tur var smakade maten oftast bättre än den såg ut att göra på bilderna.



Och plagiat är något annat man ofta ser på turistorter utomlands. Här försökte man kränga Ruicksilverkepsar. Följ länken nedan till ett en kul sida om plagiat. Min personliga favorit är där amerikanska Wal-Mart köpt in en t-shirtdesign med nazistpropaganda. Inte bara har formgivaren Shepard Fairey gjort bort sig genom att stjäla ett motiv rakt av, det får dessutom enorma proportioner i och med bildens ursprung och karaktär. Så plagiera inte, och när ni hämtar inspiration... ta reda på varifrån.


http://www.art-for-a-change.com/Obey/index.htm


Nu jobbar vi vidare som vanligt fram till APU-perioden i vecka 12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar