2009-12-15

Tutorial: 3D Kub med Fotografier. (Cs3)

Hur du gör en 3D kub med fotografier i Photoshop.

Börja med att öppna ett nytt dokument i Photoshop, Vilken storlek du vill. Därefter kan du om du vill lägga in en bild som du vill ha som bakgrund. Du behöver inte ha en bakgrund men det kommer se snyggare och man slipper en vit tråkig standardbakgrund.


Här ser ni min bakgrund.
Bry er inte om lagren då vi kommer till det senare.


Gör ett nytt lager och därefter tar ni markerings verktyget och gör en perfekt kvadrat genom att hålla inne shift. Gör den inte för stor (Se nästa bild för storleksreferens) Därefter tar ni Gradient verktyget och väljer Svart och Vitt och drar horisontellt genom markeringen så att den vita biten av gradienten är på vänster sida. Därefter tar ni bort markeringen och kopierar lagret 2ggr (Ctrl + J).


Du bör nu ha något som ser ut som det här


Markera ett utav lagren och använd dig av Free Transform (Ctrl + T) och tar tag i det nedre mittersta handtaget och drar uppåt och gör kuben 10% mindre i höjden och därefter tar du tag i det vänstra mittersta handtaget och gör kuben 30% mindre i bredd. Därefter Utan att godkänna transformeringen går du in i "Edit->Transform->Skew" och tar tag i det högra mittersta handtaget och drar uppåt tills bilden har ett "V" värde på -25 grader.

Ta sedan och markera ett av de andra lagren och ta "Edit->Transform->Again" eller (Shift+Ctrl+T) Nu har du 2 likadana sidor av en kub och du behöver vända den ena spegelvänt. Det gör du enklast genom att gå in i "Edit->Transform->Flip Horizontal". Placera nu de 2 delar så att deras vita sidor sitter ihop.




Nu saknas det det bara ett lock till våran kub sen är själva grunden klar. Ta din sista kopia av gradient fyrkanten och använd dig av "Free Transform" och rotera hela bilden 45 grader med hjälp av Shift så att det blir perfekt. Placera sedan den fyrkantens kanter så att de passa in på de övre kanterna av våra andra sidor. Du har nu nästan ett lock. Ta tag i det nedre handtaget och med hjälp av Alt så drar du handtaget uppåt och du kommer nu få ett lock. Därefter markerar du Lock lagret med hjälp av Ctrl och klicka på Lagret. Ta nu Gradient verktyget och gör en ny gradient rakt igenom locket så att du får en vit yta som möter den vita ytan i de 2 andra delarna av kuben.


Nu är själva kuben klar, Du kan spara denna ifall du vill göra fler "Kub Bilder"


Nu kan vi börja lägga in bilder.

Öppna upp de bilder du vill ha och gör en fyrkantig markering av det du vill ha med i Kuben (Det är viktigt att det är en fyrkantig markering annars kommer det se väldigt konstigt ut). Kopiera markeringen och klistra in den i ditt projekt och placera den bredvid någon av sidorna och välj sedan "Distort" som även den finns under Transform menyn. Dra sedan i de 4 kanterna så att den passar in perfekt i kuben. Gör därefter så med 2st bilder till.

Nu har du en 3D Kub med 3st bilder. Men för att göra det hela lite mer effektfullt så kan man om man vill göra så att det känns mer som det är en "riktig" kub. Markera lagren med dina bilder och välj Overlay i lageregenskapen, Gör detta på alla 3 bilder. Vill du göra det ännu mer 3D liknande kan du lägga till en skugga under, Antingen bara dra ett tjockt svart streck under själva kuben på ett nytt lager och placera lagret under allting förutom bakgrunden och minska opacity tills det ser lagom ut. Eller så kan du göra det lite mer komplicerat och göra en till fyrkant lite större än en av sidorna och fyll den med svart och rotera samt Distort så den får samma form som locket av kuben, Därefter placerar du den under kuben och minskar opacity.


Du bör nu ha något liknande.


Nu finns det inte mycket mer att göra förutom att spara ditt arbete och vara stolt över att du just nu läst en tutorial på ca 700 ord.

//Jonathan

1 kommentar:

  1. Kul tutorial! Påminner om de gamla Ataridemos jag brukade kolla på när jag var yngre. Man var så imponerad av roterande texturemappade 3D-kuber (som dessutom var fejk-3d för datorerna hade kraft nog att animera 12-polygoner i skälig uppdateringfrekvens!) :]

    SvaraRadera