2010-06-06

Analys av Fotbolls-VM logga

Med ett nytt fotbolls-VM som står inför dörren och bara väntar på att sparkas igång om, i skrivande stund, fem dagar nere i Sydafrika. Och sedan förra fotbolls-VM i Tyskland har logotypen genomgått en skönhetsoperation.

Fotbolls-VM Tyskland 2006:
Denna logotype tycker jag påminner starkt om pringles logotype. Något som gör att fokus försvinner från fotbollen lite. Med sina smileys inklämda i loggan blir även helhetsintrycket lekfullt. Med Gul röd och svart framgår det även att det var just Tyskland som fotbolls-VM spelades i.

Fotbolls-VM Sydafrika 2010:
Tillskillnad från Tysklands logga, så är denna mer lik Fifas riktigt logga. Och man har i årets verison satsat på att lyfta fram lite av den historian som finns i Afrika. Här är det istället hela kontinenten som syns. Med hjälp av glada färger och ett inslag av grottmålningar lyfter man fram ännu mer av Afrika tycker jag.

Sammanfattning
Personligen tycker jag att årets version är bättre än Tysklands version. Även fast båda är lekfulla, så är årets mer seriös och inte så barnslig. Något som är nämnvärt är att man nu istället för att fokusera på värd nationen så har man lagt fokus på hela Afrika som kontinent. Vilket på ett sätt gör att Sydafrika hamnar lite i skymundan, men ger hela Afrika en chans att komma ikapp resten av världen när det gäller ekonomi och utveckling. Eftersom Tyskland redan är ett av världens främsta länder behövde man inte lyfta fram det då, utan kunde fokusera mer på fotbollen.
Låt Fotbolls-VM börja!


/ Eric MPH08B

1 kommentar:

  1. Även jag tycker att årets VM-logotyp ser bättre ut än den som gjordes för VM i Tyskland 2006.

    Samtidigt är det kanske mer tacksamt att skapa en logotyp för Sydafrika då det är lättare att hitta saker som är typiska för den afrikanska kulturen (så som västvärlden känner till den) än den lite mer färglösa kulturen i Tyskland. I detta fall har man försökt kopiera formspråket från afrikanska träskulpurer och masker (eller grottmålningar om du så vill) och man använder sig av glada färger i kombinationer som vi direkt kan referera till alla dessa fantastiska kläder och textilier.

    Jag ser en liten självmotsägelse i det du säger om Tysklands fokus på fotbollen i första stycket och det du säger i sammanfattningen. Annars en fin analys!

    SvaraRadera