2009-11-23

Artikel: Grids (del 4/4 - Sammanfattning)

Denna artikelserie har behandlat begreppet "grids". Ett system och förhållningssätt som kan underlätta för oss i vår grafiska formgivningsprocess och som kan spara mycket tid åt oss om vi använder det.

Gridsystemet kan, som vi sett exempel på, utformas symmetriskt genom att man arbetar med likformiga eller jämnt delbara enheter. Man kan också arbeta med ett asymmetriskt gridsystem baserat på exempelvis gyllene snittet.

För webben kan vi använda oss av det 960 pixlar breda systemet som är lagom brett för dagens standardupplösningar på skärmar och som är jämnt delbart med en vansinnig massa tal (varför vi kan uppnå en mängd olika grafiska kompositioner inom ett och samma gridsystem).

Jag talade i artikelseriens första del om Joseph Müller-Brockmann. Jag har nu köpt nyutgåvan av hans bok "Grid systems in Graphic Design" (1981, 2008). Specialbeställningen tog ca 2 veckor och gick lös på 700 kronor på Halmstad Bokhandel. Väl värt!


Här har vi verkligen ett bokomslag som talar om vad boken handlar om. Det är mycket ärligt och lämnar inte mycket åt fantasin. Innehållet kommer att vara inrutat, fackmässigt och förmodligen ganska nördigt.


Boken är indelad i två spalter där vänsterspalten är på engelska och högerspalten är på tyska. Brödtexten är satt i Helvetica och bokens layout är mycket rationell, saklig, kanske lite torr... men detta ligger ju i sakens natur när man grundligt ska beskriva modernismens grundläggande layoutprinciper. Hojta till om ni vill bläddra i boken så tar jag med den hemifrån.


Precis som omslaget och bokens titel gör gällande så handlar boken om grids. Detta uppslag visar på formgivning utefter ett gridsystem. Men detta är ni ju redan bekanta med efter att ha läst denna artikelserie.


Jag hoppas innerligt att ni tar del av och återkommer till den fakta jag sammanställt i denna artikelserie när ni arbetar med era projekt. Jag tror att det hjälper er en bra bit på vägen. Självklart kan ni också fråga mig om tips och tricks när ni väl sitter och utformar era gridsystem.

Detta var sista delen i artikelserien, men håll ögonen på "grids"-etiketten här på graf-bloggen framöver. Det lär dyka upp mer matnyttigt material.


Läs föregående delar i artikelserien:
Artikel: Grids (del 1/4 - Introduktion)
Artikel: Grids (del 2/4 - Grids i trycksaker)
Artikel: Grids (del 3/4 - Grids för webben)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar