Visar inlägg med etikett Tutorials. Visa alla inlägg
Visar inlägg med etikett Tutorials. Visa alla inlägg

2011-03-06

Tips: Idétorka?


Har du idétorka?

Lugn, det drabbar oss alla. När du känner att du vill skapa något eller lära dig något nytt men har inga idéer alls, då finns det massor med hemsidor som man kan ta del av. En av dem heter "http://vector.tutsplus.com/" för att skapa med vector. Eller "http://psd.tutsplus.com/" för att skapa allt möjligt i Photoshop. Finns massor med olika versioner på denna hemsidan som du
kan anpassa efter vad du vill pyssla med. Tex Illustater, Photoshop, webbdesign you name it.

Jag brukar själv använda mig av denna hemsidan för idéer till Photoshop och jag rekommenderar de starkt! De tutorials som finns på sidan är lätta att följa. Det finns i många olika svårighetsgrader vilket är mycket bra, då det finns både nybörjare och proffs. Så surfa in på denna hemsidan och utforska den väl, du kommer inte att ångra dig! :)



// IDA Mph08b

2011-02-10

Tutorial: Pen Tool + Pathfinder

Det är lite trist när man hittar en awesome logga med dålig upplösning, för liten eller att den ligger på en annan bild. Därför tänkte jag visa hur jag gör för att lättast kalkera av den smidigt.

Börja med att importera in bilden du vill använda dig av i Adobe Illustrator och tryck på Pen tool. Det är det verktyget du kommer att använda dig utav när du kalkerar.
Klicka sen på en bra plats som du ska börja på. Bäst är att börja på en kant om bilden har en sådan då du slipper oroa dig för att det blir rakt mitt i. Glöm inte att ta bort kanten runtomkring innan du börjar. Den gör att det ser ut som det inte blir exakt där du klickat.


När du sätter ut nästa punkt ska du hålla inne när du vänsterklickar och dra ut svängarna efter hur stora dem är på bilden. Ibland kan du märka att svängarna du gör inte passar in på bilden, då måste du sätta ut två punkter.


Det händer att du tagit ut en sväng för skarpt i kurvan du nyss gjorde och nästa du tänkt sätta ut inte fungerar. Då måste du klicka bort på något annat verktyg så länge och klicka tillbaka till pen tool igen på den senaste punkten, sen är det bara att fortsätta som vanligt!


När du är klar med själva illustrationen kan du byta till valfri färg, jag valde svart. Sen klickar du på Windows, bläddra ner till Pathfinder då du får upp en liten ruta.


På den lilla rutan klickar du på den översta knappen till vänster i shape modes som heter unite för att få din kreaktion att sitta ihop om det är som i mitt fall att det fanns två bitar. Klart!


2010-12-16

Tutorial: Art Brush Tutorial

Ska du göra ett grässtrå, en ranka eller kanske en svans? Visst kan det vara svårt att få till den där helt jämna "svansen" speciellt om den är böjd? Sitter du där och försöker göra din ranka i en helt jämn sluttning? Därför kommer jag här med ett tips om hur du kan göra det lättare för dig, så du slipper pilla ihjäl dig med pen tool.

HUR DU GÖR EN ART BRUSH



1. Börja med att öppna ett nytt dokument i Illustrator.


2. Välj polygon verktyget i vänster kanten. Tryck sedan på arbetsytan en gång.


3. Välj 3 sidor och valfri storlek.

4. Om du nu gjort allt rätt ska du få en triangel.


5. Vrid sedan triangeln så den pekar åt höger.


6. Välj selection tool (V). Dra sedan ut triangeln och platta till den. Desto smalare triangel, desto smalare "gren", "svans" eller "grässtrå".

7. Fyll sedan triangeln med svart färg. Färgen på ditt objekt går att ändra senare. Välj ingen färg på stroken.



8. Detta är resultatet du får. En smal, avlång "pil"


10. Dra sedan in objektet i brushes menyn. Välj New Art Brush


11. Efter det kommer denna rutan upp. Fyll i method - tints, klicka sedan på OK.

11. Så! Nu har du gjort en art brush. Dra nu en bana med pen tool (P) och tryck sedan på din nyskapade brush.


13. Detta är resultatet. Du kan givetvis göra om brushen tills du är nöjd. Kanske skulle du gjort triangeln lite smalare? Eller tjockare. Testa dig fram.

13. Låt fantasin flöda! Men glöm inte att expand:a!

Med vänliga hälsningar: Filip Klint MPH09, God Jul!

2010-09-01

Lektion: Undervisningen har börjat...

Lektionen idag handlar om att lära känna våra digitala verktyg. Begrepp som upplösning, bitdjup, pixelgrafik respektive vektorgrafik, cmyk kontra rgb och annat utreds.

Arbetet fortsätter med instuderingsfrågor inför ett skriftligt G-prov på detta tema, parallellt med att eleverna lär känna Adobe Ps, Ai och Id genom guider/tutorials.

Postar några länkar (sitt gärna hemma om ni har möjlighet):

http://www.blog.spoongraphics.co.uk/ (Illustrator)

http://photoshoptutorials.ws/ (Photoshop)

http://designm.ag/tutorials/indesign/ (InDesign)

Ida tipsar:
http://psd.tutsplus.com/





När ni gör inämningar, gör detta i originalformat i möjligaste mån (så att jag kan botanisera lite bland objekt/lager etc.).


Photoshop-tutorials inlämnas som .PSD

Illustrator-tutorials inlämnas som .AI (kom ihåg att köra köra Create Outlines på eventuell text).

InDesign-tutorials inlämnas som .INDD (kom ihåg att köra köra Create Outlines på text om ni använder externa typsnitt, samt lägg alla bilder i din mapp så att länkningen fungerar).

2010-02-03

Lektion: Temavecka - Sociala medier

Temaveckan om sociala medier är i full gång. Med mer eller mindre fokus på temat under de olika lektionerna har vi äntligen nått fram till graf-kurserna denna vecka.

Där fotoprofilen skapar roliga profilbilder till Facebook, bilddagboken och andra communities så gör vi på grafprofilen motsvarande. Vi lägger effekter på bilder, får dem att se illustrerade ut och så vidare.


Såhär kan det se ut... en illustrerad profilbild... Klicka på bilden för att komma till just denna tutorial.



Nedan postar jag länkar till några intressanta tutorials:



2010-01-19

Artikel: Projekt till tryckfärdigt original


Att sitta och pula i Photoshop kan de flesta och det är generellt inga problem att skriva ut sina arbeten på en vanlig skrivare, men när man ska anlita ett tryckeri börjar det ställas lite mer krav på oss och de filer vi lämnar ifrån oss. Till exempel ska filerna anpassas efter tryckeriets förutsättningar och färginställningar och det kan vara lämpligt att anpassa produktionen med utfall.

Denna artikel är en guide till hur du färdigställer ett grafiskt projekt till tryckfärdigt original i PDF-format. Guiden går igenom grundläggande begrepp samt förklarar hur du ska arbeta i Photoshop och InDesign för att färdigställa en produktion för tryck med hjälp av ett praktiskt exempel.

Redan tidigt i projektets gång är det bra att ha kontaktat tryckeriet för att ta reda på om de har möjlighet att ta sig an uppdraget (kanske vill du trycka i ett annorlunda storleksformat eller på ett ovanligt material). Detta är i synnerhet viktigt om det rör sig om en större produktion där tryckeriet måste bokas långt i förväg, men det är även praktiskt att ha alla tekniska detaljer på bordet tidigt i projektet så att man har chansen att anpassa sin produkt rätt från början.


Exempel - Flyer
Vi kör ett exempel där vi skapar en flyer för denna blogg. Vi vill att flyern ska ha måtten 148,5 mm x 52,5 mm och ska tryckas i fyrfärg. Flyern får baseras på blogg-headern för att skapa igenkänning.

Redan i början av projektet tar vi reda på tryckeriets preferenser:


Krav från tryckeriet kan sammanfattas enligt nedan:

Tryckeriet vill ha arbeten levererade i PDF-format kompatibelt med Acrobat 4 (PDF 1.3). Filer ska färgsepareras med ICC-profilen "Euroscale v2" och denna ICC-profil ska inte inkluderas i PDF:en. Bilder ska vara utfallande med 3 mm.



Jättebra! När vi nu känner till detta ska det inte vara några problem att snabbt sno ihop en flyer som kan levereras till tryckeriet för massproduktion.


Steg 1 - Färgseparera bilder
Eftersom digitala bilder (oavsett om de skapats direkt i datorn eller kommer från en digitalkamera) generellt har sin färginformation i RGB-läge (sRGB eller Adobe RGB) och vi kommer att trycka i CMYK-färgläge måste vi se till att bilden ser bra ut i CMYK-läge. Detta görs genom en process som kallas färgseparering där man delar upp bilden i färgerna [C]yan, [M]agenta, [Y]ellow och Blac[K]. Detta görs i Photoshop, men resultatet brukar bli en besvikelse eftersom färgrymderna för RGB och CMYK skiljer sig och bilden generellt får en dassigare ton. Man kan lyckligtvis kompensera för detta genom att fippla med ex. justeringsverktyg såsom Image>Adjustments>Curves).

Eftersom tryckeriet vill ha bilden separerad med ICC-profilen "Euroscale v2" och eftersom vi vet att vi vill ha trycket på bestruket (blankt) papper så väljer vi att konvertera bilden med profilen "Euroscale Coated v2" (om vi föredragit att trycka på matt papper hade vi valt "Euroscale v2 Uncoated"). Detta görs i menyn Edit>Convert to Profile.


Det är en gedigen lista ICC-profiler som finns tillgängliga.


Nu kan man fippla lite med tonkurvorna (Curves) för att få tillbaka kontrast och lyster i bilden. Bilden sparas i PSD-format och vi sparar filen med ICC-profilen (Euroscale Coated v2) i minne så vi låter checkboxen i Save-dialogen vara förbockad.


Steg 2 - Montera allt i InDesign
När bilden nu sparats är den klar för montering tillsammans med text i InDesign. Det är alltid bättre att sätta text i InDesign än att spara text som pixelinformation från Photoshop (många tenderar att sätta text i Ps, men slutprodukten blir så mycket bättre om man utnyttjar fonternas vektordata vid tryck).

Utfall görs för att säkerställa att man inte får fula vita linjer i ytterkanterna. Skärmaskinerna har en viss felmarginal som man här kompenserar för. Det är smart att dra ut guider som markerar det utfall på 3 mm som tryckeriet efterfrågar. Det blir då enkelt för oss att montera bilden korrekt. När layouten är klar ska vi exportera till PDF.


Se till att bildens "bounding box" överlappar ända ut till guiderna (eller längre).


Hett tips! Man kan aldrig vara nog försiktig när man ska lämna ifrån sig en produktion för tryck. Eftersom vår produktion kommer att lämnas till ett tryckeri som troligen har en helt annan uppsättning fonter än vi, och vi vill säkerställa att trycksaken har samma typsnitt som vi valt på vår dator, så kan vi skapa objekt av texten. Man genererar helt enkelt vektorobjekt från texten (Type>Create Outlines)som nu kommer att se likadana ut oavsett vilken dator de visas på (att texten konverterats till objekt innebär att man nu inte längre att redigera den med Type Tool, så se till att ha korrekturläst innan!).


Steg 3 - Exportera till Adobe PDF
I dialogen "Export Adobe PDF" sätter vi nu "Adobe PDF Preset: Press Quality", "Standard: None" och "Compatibility: Acrobat 4 (PDF 1.3)".

Under etiketten "Compression" tillåter vi (i enlighet med preset:en vi satte ovan) att bilderna kan nedsamplas till 300 dpi men vi kör utan komprimering "Compression: None".

Under etiketten "Marks and Bleeds" sätter vi utfallet till 3 mm (bleed) och vi lägger till skärmärken (Crop Marks) genom att bocka för checkboxen.

Under etiketten "Output" ställer vi in färgkonvertering för PDF-dokumentet. Eftersom vi redan i Photoshop färgseparerade och anpassade bilden för "Euroscale Coated v2" vet vi att den kommer att se bra ut så när vi väljer "Colour Conversion: Convert to Destination" spelar det ingen större roll om vi väljer "(Preserve Numbers)" eller inte. Däremot ställer vi återigen in "Euroscale Coated v2" som "Destination" och vi väljer "Don't Include Profiles".

Tryck Export.


Något i den här stilen bör din exportdialog se ut.


Resultat
Vi har nu anpassat vår produktion med utfall och enligt tryckeriets alla krav. Vi har dessutom tagit ett eget beslut och anpassat produktionen för bestruket papper. Såhär ser resultatet ut:

Originalet är här förberett för tryck enligt konstens alla regler.

2009-12-16

Tutorial: Gör en stjärna illustrator























1: Rita en vertikal path.

2: Med pathen val gå till Effekt > Transform. Lägg till rotation på 36 grader och 4 copies.
















3: Gå till Objekt > Expand Appearance, vilket kommer att resultera till 5 Grupperade paths.
4: Rita en stjärna (håll nere shift och för att skapa en liksidig stjärna med fem toppar)

5: Cebter-align stjärnan och linje gruppen Horizontally. Du kanske måste flytta stjärnan upp ner så att alla linjer stämmer överens med stjärnans punkter.
6: Välj stjärnan och linjerna och gå till Pathfinder > Divide.





















7: Välj Live Paint bucket och färga varannan form så att det ser ut som 3D

















/Malin Nilsson mph08a



Tutorial: ”Knapp” i Illustrator

1. Skapa först en cirkel och fyll den med önskad färg. Kopiera den (Ctrl+C) och klistra in den framför (Ctrl+F). Minska ner den till ungefär 40% Och placera den under mitten på den stora cirkeln.








2. Välj Blend Tool, klicka på toppen av den lilla cirkeln och sedan på toppen av den stora. Eller så kan du välja båda cirklarna och gå till Object > Blend > Make (Ctrl+Alt+B).












3. Gör en oval figur och fyll den med en svart och vit Gradient, plancera den över de båda cirklarna. Ha den ovala figuren markerad och gå till Transparency paletten, välj Screen Blend Mode. Om inte Transparency visas så till Window > Transparency eller tryck Ctrl+Shift+F10.



Tutorial: Klipp ut med Pen Tool

Förr eller senare när man jobbar med bilder i photoshop eller något annat bild program kommer man komma till de stadie där man behöver frilägga en yta eller ett objekt.

De flesta skulle förmodligen dra musen till Lasso Tool för att klippa ut sitt objekt. Men vad många inte vet är att med rätt inställningar kan man använda Pen Tool för att klippa ut. Resultatet tycker jag blir betydligt bättre och även enklare att jobba med.

Nu hade jag tänkt att visa er hur man på ett enkelt och smidigt sätt lär sig den här metoden för att ni ska bli bättre på att klippa ut vad som helst egentligen.

Först vi behöver vi en bild som vi kan jobba med, jag har valt en bild av personer, för att de innefattar många olika sätt att klippa ut på. Då hår och kropp klipps ut olika, men det kommer vi till senare. När vi har öppnat upp bilden i photoshop, och valt Pen Tool. Gäller det att kolla så vi har rätt inställningar.Dessa inställningar är viktiga, för annars kommer vi bara skapa ett objekt och inte kunna klippa ut något.




För att underlätta så mycket som möjligt för mig själv så brukar jag låsa upp mitt bildlager genom att dubbelklicka på hänglåset så att bilden blir ett fritt lager. Detta gör att jag kan lägga andra lager under de lager som jag ska klippa ut ifrån. Sen skapar jag två nya lager genom att klicka på nytt lager knappen. Det ena färgar jag helt svart, och det andra helt vitt. Och flyttar sen de två lagerna så att de ligger under bildlagret i lager panelen. Vilket gör sen att när jag börjar klippa ut så märker jag lättare av skräp som inte ska vara kvar i bilden, som jag inte hade sett om jag inte hade haft ett lager med färg bakom. Till exempel, ser jag inget skräp på den svarta bakgrunden kan jag enkelt släcka de lagret genom att klicka på ögat och sedan ser jag om de finns något skräp som syns på den vita bakgrunden. Finns där inget skräp kan jag vara säker på att där inte är något onödigt som hänger med bilden.




Nu börjar själva utklippningsarbetet. Jag börjar med att göra en snabb markering kring de jag ska klippa ut. Högerklickar någonstans i min marking och väljer "Make Selection". Sen inverterar jag min markering genom att hålla inne CTRL+SHIFT+I, så att mitt objekt inte klipps bort utan istället bakgrunden runt mitt objekt.




När du har något som liknar bilden till höger, är det bara att börja markera de du vill klippa ut. Ett tips är att göra markeringen någon pixel in på ditt objekt då när du sen klickar i "Make Selection..." ska skriva in en feather 0,1. Detta hjälper dig att slippa onödigt mycket av de runt objektet. När markeringen är klar ska du använda dig av CTRL+SHIFT+I så att du tar bort de runt objektet istället för att objektet i sig. Att Zooma in en bit som passar dig underlättar en hel del.Hamnar en "Anchor Point" fel och du vill flytta på den. Så kan du enkelt flytta på den med hjälp av "Add Anchor Point", som ligger under Pen Tool, eller "Direction Selection Tool", den vita pilen under textverktyget.




När vi väl kommer till håret, gäller det att få med så många detaljer, ju fler desto bättre. Detta kommer hjälpa dig senare då det finns ett lite knep att ta till när de gäller ut klippning av hår. Men innan vi börjar fin justera håret så ska vi göra något som heter matting. Det finns under Layer > Matting > Defring och klicka OK på rutan som kommer upp. Detta tar bort de små svarta delarna av bilden, främst i kanterna av din urklippning, som du kanske inte såg från början. Jag brukar göra detta 2 gånger. Nu är vi snart klara.

Dags att återgå till håret för att göra de mer realistiskt så att de inte ser så kantigt ut. Så tar vi "Smudge Tool" och ställer in den på 1 px med 75% strength. Nu kan du börja dra fram och tillbaka där de ser kantigt ut. Och tillslut ser det mer ut som levande år och inte stela kanter.

När vi väl är klara och ska spara bilden. Glöm inte att släcka de svarta och vita lagrerna så att du ser en schackrutig bakgrund när du sparar bilden. Spara inte bilden som en JPG.




Då försvinner hela meningen med att klippa ut för att JPG lägger till en vit bakgrund även fast där inte finns någon. Spara din utklippning istället som en PNG.

Kom ihåg att som med allt annat, så ger övning färdighet. Fortsätt öva så kommer detta snart sitta i ryggmärgen.

2009-12-15

Tutorial: 3D Kub med Fotografier. (Cs3)

Hur du gör en 3D kub med fotografier i Photoshop.

Börja med att öppna ett nytt dokument i Photoshop, Vilken storlek du vill. Därefter kan du om du vill lägga in en bild som du vill ha som bakgrund. Du behöver inte ha en bakgrund men det kommer se snyggare och man slipper en vit tråkig standardbakgrund.


Här ser ni min bakgrund.
Bry er inte om lagren då vi kommer till det senare.


Gör ett nytt lager och därefter tar ni markerings verktyget och gör en perfekt kvadrat genom att hålla inne shift. Gör den inte för stor (Se nästa bild för storleksreferens) Därefter tar ni Gradient verktyget och väljer Svart och Vitt och drar horisontellt genom markeringen så att den vita biten av gradienten är på vänster sida. Därefter tar ni bort markeringen och kopierar lagret 2ggr (Ctrl + J).


Du bör nu ha något som ser ut som det här


Markera ett utav lagren och använd dig av Free Transform (Ctrl + T) och tar tag i det nedre mittersta handtaget och drar uppåt och gör kuben 10% mindre i höjden och därefter tar du tag i det vänstra mittersta handtaget och gör kuben 30% mindre i bredd. Därefter Utan att godkänna transformeringen går du in i "Edit->Transform->Skew" och tar tag i det högra mittersta handtaget och drar uppåt tills bilden har ett "V" värde på -25 grader.

Ta sedan och markera ett av de andra lagren och ta "Edit->Transform->Again" eller (Shift+Ctrl+T) Nu har du 2 likadana sidor av en kub och du behöver vända den ena spegelvänt. Det gör du enklast genom att gå in i "Edit->Transform->Flip Horizontal". Placera nu de 2 delar så att deras vita sidor sitter ihop.




Nu saknas det det bara ett lock till våran kub sen är själva grunden klar. Ta din sista kopia av gradient fyrkanten och använd dig av "Free Transform" och rotera hela bilden 45 grader med hjälp av Shift så att det blir perfekt. Placera sedan den fyrkantens kanter så att de passa in på de övre kanterna av våra andra sidor. Du har nu nästan ett lock. Ta tag i det nedre handtaget och med hjälp av Alt så drar du handtaget uppåt och du kommer nu få ett lock. Därefter markerar du Lock lagret med hjälp av Ctrl och klicka på Lagret. Ta nu Gradient verktyget och gör en ny gradient rakt igenom locket så att du får en vit yta som möter den vita ytan i de 2 andra delarna av kuben.


Nu är själva kuben klar, Du kan spara denna ifall du vill göra fler "Kub Bilder"


Nu kan vi börja lägga in bilder.

Öppna upp de bilder du vill ha och gör en fyrkantig markering av det du vill ha med i Kuben (Det är viktigt att det är en fyrkantig markering annars kommer det se väldigt konstigt ut). Kopiera markeringen och klistra in den i ditt projekt och placera den bredvid någon av sidorna och välj sedan "Distort" som även den finns under Transform menyn. Dra sedan i de 4 kanterna så att den passar in perfekt i kuben. Gör därefter så med 2st bilder till.

Nu har du en 3D Kub med 3st bilder. Men för att göra det hela lite mer effektfullt så kan man om man vill göra så att det känns mer som det är en "riktig" kub. Markera lagren med dina bilder och välj Overlay i lageregenskapen, Gör detta på alla 3 bilder. Vill du göra det ännu mer 3D liknande kan du lägga till en skugga under, Antingen bara dra ett tjockt svart streck under själva kuben på ett nytt lager och placera lagret under allting förutom bakgrunden och minska opacity tills det ser lagom ut. Eller så kan du göra det lite mer komplicerat och göra en till fyrkant lite större än en av sidorna och fyll den med svart och rotera samt Distort så den får samma form som locket av kuben, Därefter placerar du den under kuben och minskar opacity.


Du bör nu ha något liknande.


Nu finns det inte mycket mer att göra förutom att spara ditt arbete och vara stolt över att du just nu läst en tutorial på ca 700 ord.

//Jonathan

2009-12-09

Tutorial: Hur du gör en cupcake i illustrator

 


1. Du börjar med att rita ut de olika formerna som din cupcake ska ha. Du ritar upp cupcaken i olika lager för att få den att se bra ut mot slutet.

2. Lägg till en del som passar toppen. Det ska se ut som om "glasyren" fortsätter neråt (gör som bild två) och sedan arrangerar du den delen längst bak i bilden.

3. För att det inte ska vara en svart rand i vägen och förstöra så gör du en till liten bit i samma färg som glasyren, både linjerna och innehållet. Sedan anpassas du den efter formen som glasyren har. Till slut ska du ha en färdig cupcake.

4. Nu kan du ändra på färgerna om du vill och om du vill ha din cupcake mer japaninspirerad som jag lägger du bara till ögon och mun, kanske lite stjärnor eller någonting annat kul.

Glhf!

Veronica

2009-05-15

Tutorial: Pixelgrafik när den är som bäst

Joel har arbetat experimentellt med typografi och använder projektet som utgångspunkt i ett kort inlägg om hur han arbetar med "8-bit"-inspirerad datorgrafik.


Hur gör man bilder i "8-bitar"?

Mitt tips för att på enklaste sätt att skapa bilder i "8-bitar" är att främst använda MS Paint om man vill ha det lätt och simpelt. Annars kan man använda Photoshop eller Fireworks. Jag föredrar att använda MS Paint då det är det program jag använt mest.

Det man bör tänka på är att när man ska göra 8-bit-inspirerade bilder är att man inte använder för många olika färger. Nedan finns ett exempel jag kommer utgå ifrån i denna text.

Typografiuppgift. Klicka för större bild.


Ormen längst ner består av "stora pixlar" och få färger. Jag använde 4-5 olika färger för att kunna göra skuggorna på ormen. Jag valde en mörklila till ormen för att göra den mer skräckinjagande. Det är lätt att skapa sådana bilder bara man har viljan. Det krävs heller ingen direkt erfarenhet av att göra bilder i 8-bit.

Man ska även tänka på att spara bilden i rätt format. Jag sparar oftast mina bilder i PNG formatet (det är lossless).

Kommer det bli fler liknande bilder i framtiden?

För min del kommer jag inte sluta göra bilder i 8-bit då det är ett av mina största intressen. Jag gör bilder för att till slut ha nog med bilder att skapa ett eget spel. Det kommer ta tid men har man viljan och styrkan så går det som smort. Om man är intresserad av sådan slags ”artwork” så kan man söka efter "sprites" på internet från spel och se hur bilderna är uppbyggda. Man finner alltid inspiration från spel. Min inspiration kommer mest från de gamla Nintendospelen Dragon Quest/ Dragon Warrior och Final Fantasy, men även filmer ger stor inspiration.

2008-12-17

Tutorial: Emoticon

En så kallad ”emoticon” är en symbol som ska uttrycka olika känslor. Det finns emoticons i både textform (kan vara ”=)”, klassiska ”:-)” eller vad som helst) och i grafisk form. Man kan på svenska även kalla det för uttryckssymboler. Jag har bestämt mig för att skriva en liten tutorial om hur man gör en hyfsat enkel emoticon i programmet Adobe Illustrator, CS3 versionen. Du kan givetvis göra stegen i annorlunda ordning eller säkerligen på andra sätt, men såhär gör jag enkelt på eget sätt. OBS! Glöm inte att använda dig av olika lager.





Börja med att använda Ellipse Tool (L) för att göra en cirkel i önskad storlek och färg.

(Exempelvis Orange eller Gul)






Gör sedan en eller två cirklar till i mitten av den stora cirkeln, där den ena ska vara lite större än den andra.
Fyll dessa två med andra nyanser av färgen.







Nu ska du smälta ihop färgerna i de tre cirklarna genom att använda Blend Tool (W). Du klickar med Blend Tool på utkanterna av två cirklar för att smälta ihop dem.






Dags för ögon och mun. Ett öga gör du enkelt genom att använda Ellipse Tool igen, kopiera ögat och klistra in för att få två exakt lika stora ögon.










Munnen kan du också göra med hjälp av Ellipse Tool. Gör en cirkel som ser någorlunda passande ut och klipp sedan av den på mitten, ta bort den övre halvcirkeln. Använd sedan Selection Tool (V) och klicka på munnen, ändra sedan Stroke till önskat värde.






Slutligen lägger jag till ett litet blänk på emoticonen. Detta gör jag genom att göra en ny cirkel lite längre upp, och sätta färgen till en gradient från svart till vitt. Ändra blending mode till ”Screen”.








Resultatet!

Nu har du enkelt gjort en söt ”smiley” som du kan använda som uttryckssymbol på MSN eller vad som helst.





Lycka till,
Dennis Persson