2009-06-19

Grafbloggen tar semester!

Efter två heldagar djuplodande gruppdiskussioner kring mer eller mindre pedagogiska frågor samt städning av klassrum resterande tid denna vecka är det skönt att ta ut sin första semesterdag. Men vad gör jag? Jag sätter mig och jobbar det första jag gör...

Nåja, så allvarligt är det nu inte. Som rubriken avslöjar kommer jag inte att ägna så mycket tid under ledigheten åt arbete utan ska försöka ta det lugnt. På schemat står bland annat Arvikafestivalen (Det är främst DM, NIN och Röyksopp som lockar. Givetvis blir det hotellboende då man blivit för bekväm för att sova i nedspydda tält vid det här laget), kitesurfing är givetvis schemabrytande (ligger vinden rätt avbryts all annan verksamhet till förmån för höga studs på vågorna), The Conduit släpps i sommar så det lär bli lite TV-spelande de dagar då vinden inte ligger rätt och dessutom kan det nog bli ett par kvällar på Trottobars terass. Dessutom ska man väl åka land och rike runt för att hälsa på familj och bekanta i vanlig ordning.

Bifogar nedan en skön reklamannons från norska Dagens Naeringsliv. Klicka på bilden för en högupplöst bild. Grafbloggen kickar igång i samband med undervisningen i augusti igen.

Ha en skön sommar! A bientôt!


Reklamannonsen ironiserar kring hur vi associerar till olika länder genom stereotyper. Påminner lite om följande raklamkampanj faktiskt (jag har glömt vem avsändaren var):

Enya är rave
Mörk sirap

2009-06-11

Elevportfolio: Kajsa Lundström

Att arbeta med portfolio är ett utmärkt sätt att hålla uppe motivationen under sina studier. Det finns genom portfolioarbetet alltid ett delmål att skapa en grafisk produkt även åt sig själv, och inte bara i studiesyfte. Det är också lärorikt att sålla bland sina arbeten, att vara kritiskt mot sina arbeten, och endast presentera det bästa.

Kajsa har skapat en fysisk portfolio i vilken hon samlat några av sina bästa arbeten. Portfolion är konstruerad i ett tjockare pappersmaterial (300g) och formatet är valt för att kunna inrymma ett DVD-case och ett flertal arbetsprover. Innehållet i Kajsas portfolio visar på mångsidighet, god känsla för färg och form, och att hon haft stor skapar- och experimentlusta under året. Jättekul att se!

Kajsa tog några fotografier av sin portfolio häromdagen. De publiceras här:



Portfolion utnyttjar den effekt vi kallar "negative space" för att få fram bokstäver ur tonplattan. Här ovan är ett exempel, men ett ännu tydligare och mer spännande exempel ser vi i Kajsas logotyp i bilden nedan.

Översiktsbilden visar allt från illustrationsövningar till experiment med typografi och även Kajsas projektarbete (HSTD - din guide till sommar-Halmstad).

Formgivning av vinetiketter, ett projekt genomfört i A-kursen i syfte att introducera designprocessen och målgruppstänk med marknadsundersökningar.

Ett uppslag ur den 24-sidiga sommarguiden HSTD. Kajsa och hennes projektmedarbetare Isabella recenserade ett urval av aktiviteter, butiker etc. i Halmstad för en yngre målgrupp (besökare till staden) och sammanställde en guide i praktiskt fickformat.


Kajsa tar studenten i morgon men har redan sökt till högskolan för att vidareutbilda sig inom grafisk formgivning/visuell kommunikation. Jag önskar henne all lycka vid antagningen och hoppas få ta del av hennes graf-äventyr i framtiden.

Avslutning: Tack för i år!

Avslutning för åk1 och åk2 idag med tal, diplomutdelning och musik. Min kollega Magnus har fotodokumenterat spektaklet på lbsfoto.blogspot.com där även undertecknad har fastnat på någon bild med keytar i högsta hugg. I morgon tar våra treor studenten. Separationsångesten är ett faktum.

Grafisk kommunikation A, B och C är 400p vilket i tid motsvarar ungefär 400 timmar. Att slå ut detta mot högskolan i tid räknat skulle bli ca 15 hp. Kursmålen är breda och i vissa fall kanske något föråldrade men handlar generellt om att eleven ska lära sig verktygen, få inblick i branschen med dess krav, standarder, yrkesroller, lagar och regler etc.

Tårtdiagrammet visar tidsaspekten på grafprofilen kontra en treårig högskoleexamen.

Som diagrammet illustrerar är profilen ganska liten om man ställer den bredvid en treårig utbildning på högskola/universitet, och ännu mindre blir den naturligtvis om vi jämför med 4- eller 5-åriga högskoleutbildningar. Men visst kan elever som utnyttjar lektionstiden fullt ut bli duktiga! Omvänt kan man också se att elever som inte utnyttjar lektionstiden sannolikt inte har så mycket att komma med i en konkurrenssituation.

Ambitionen med profilen på LBS i Halmstad är att eleven ska få kunskaper om verktygen, branschen etc. och få möjlighet att utveckla ett eget formspråk och att samla sina bästa arbeten i en portfolio.

Kajsa kom in en eftermiddag häromdagen och fotograferade ett axplock av sina arbeten. I nästa inlägg kommer jag publicera hennes elevportfolio så kolla in här snart igen!

Annars får jag tacka för det här läsåret. Det har varit roligt att arbeta med er (oftast) ;]

Tills vi ses igen!

2009-06-02

Tips: Designprocesser bakom 16 logotyper!

Grafisk design är inte raketforskning. Det finns bra sätt och mindre bra sätt att arbeta på. Det handlar främst om att komma fram till en lösning som effektivt kommunicerar sitt budskap.

Vi arbetar olika. Själv sätter jag upp tydliga riktlinjer för mig själv och skissar fram idéer utifrån dessa med gelébläckpenna på ett rutat block innan jag börjar med något konkret arbete i datorn. Andra har kanske hittat praktiska lösningar som passar dem bättre. Men hur man än arbetar är det viktigt att alltid tänka efter före! Hängde ni med?

Trots att vi arbetar olika kan det vara inspirerande och lärorikt att se hur andra resonerar kring sin designprocess för specifika uppdrag. Nedan länkar jag till en site som presenterar designprocesser bakom 16 logotyper. Klicka på bilden nedan!

2009-06-01

Tävling: Röj-en-mina-vinnare korad!

Designtävlingen Röj-en-mina som talats om tidigare här på bloggen är nu till ända och vinnaren har utsetts.

-Jag ville skapa något tydligt med text och inte ha några bilder, säger vinnaren Annika Brandt från Polhemsgymnasiet i Göteborg. Sedan ville jag ha något som anspelade på det militära temat.

Hon gillade tävlingen. -Den har varit jättekul, men jag har även lärt mig mycket om minor, för jag var ju tvungen att ta reda på en hel del fakta när jag skulle göra mitt bidrag.


Så här löd juryns motivering: "Ett tydligt typografiskt budskap som drar till sig uppmärksamheten. En snygg design med smart hänvisning till det militära formspråket."


Läs artikeln om finalceremonin på Svenska FN-förbundets hemsida.

Annikas bidrag ovan är enkelt och tydligt komponerat med en centrerad text i typsnittet Capture It. Det är en klockren lek med språket och jag kan hålla med juryn om att det är en vinnare, men jag vill ändå lyfta fram några saker som kan förbättras. Visst för s.k. stencils tankarna till militär verksamhet men denna font är påtagligt stel med sina identiska bokstäver. För att skapa mer dynamik kan man då arbeta med storlekskontraster i kompositionen och man kan fixa till bokstäverna så att de känns mindre polerade och vassa.

Annika talar i artikeln om allt förarbete, sin gedigna research, och nu när C-kursen snart är över är vi förstås väl förtrogna med vikten av förarbetet. Vi måste ut i periferin för att undersöka vilka möjligheter vi har och för att säkerställa att vi inte är ute och cyklar förstås.

Naturligtvis gratulerar vi Annika till vinsten! Det var välförtjänt.