2010-03-30

Artikel: Om konsten att uppnå flow...

 


Har ni någon gång kommit in i det där arbetsflödet då man tappar all känsla för tid och rum och då kreativiteten flödar? Det är de där gångerna när man fram emot småtimmarna funderar på att hoppa över att gå och lägga sig bara för att arbetet flyter på så bra. Ni som upplevt det känner också till hur svårt det kan vara att hitta tillbaka till den där sinnesnärvaron i arbetet.

John Airaksinen/Psykologifabriken skriver i senaste numret av Cap&Design (Nr.2/2010) om just detta fenomen och ger 7 enkla tips på sätt som kan hjälpa dig komma i stämning. Han jämför problematiken med TV-spel och menar att det är de tydliga ramarna/reglerna i spelet som gör att du kommer i stämning, rättar dig inför dessa och presterar. Om man sätter upp liknande regler för sig själv i sitt kreativa arbete ska man alltså ha enklare att hitta flowet. Jag tyckte det var en så bra och intressant artikel att jag sammanfattar den här:


Tips 1. Sätt upp tydliga mål och ramar
I TV-spel är reglerna så tydliga att det inte finns utrymme för att tänka på något annat utanför den avgränsade värld som utgör spelet. Försök omvandla arbetet på liknande sätt till en inramad värld. Exempelvis kan man sätta upp mål för dagens arbete där man på förhand bestämmer vad som ska uppnås och med vilka verktyg (därmed inte sagt att man behöver låsa sig vid en teknik, men chanserna att uppnå flow är större om man lägger 100% av sin energi på den teknik som man för tillfället arbetar med).


Tips 2. Hitta balans mellan färdighet och utmaning
TV-spel är fantastiskt underhållande så länge svårighetsgraden är rimlig, men med en enkel justering kan spelet göras för enkelt eller för svårt. Om det är för enkelt tappar man fokus och tröttnar snabbt, och är det för svårt blir man frustrerad och lägger ner spelandet. Tyvärr kan man som formgivare inte ställa in svårighetsgraden med ett reglage från "Easy" till "Hard", men man kan ändå testa att arbeta med en ny teknik för att göra uppgiften mer utmanande, eller om det är för komplicerat kan man arbeta fram till ett delmål (exempelvis en eller flera idéskisser beroende av projektets karaktär) och sedan ta hjälp av en kamrat/kollega.


Tips 3. Bemästra verktygen
Ju mer tid man måste lägga på att leta bland paneler och verktyg i programvarorna, desto mindre blir chansen att uppleva flow. Verktyget blir ett hinder, och det är först när snabbkommandona sitter i ryggraden som man kan lägga all kraft på det njutningsfulla skapandet. Kör gärna igenom lite tutorials i Photoshop och Illustrator emellanåt. Det är ett konkret steg mot att oftare hamna i flow framför datorn.


Tips 4. Ta bort distraktionerna
Att hamna i flow är en mental process som är mycket tidskrävande och fordrar full fokus på uppgiften, och när man blir avbruten måste processen påbörjas på nytt igen. Störande moment är flowets fiende nummer ett och måste minimeras till varje pris. Twitter, Facebook och MSN kan hållas på avstånd genom att man inte tillåter sig själv att ha andra webbsidor och program öppna än de som behövs för att lösa den aktuella uppgiften (själv har jag så dålig disciplin att jag tvingats göra två login på min dator där ett av dem har skalats av ordentligt för att jag ska kunna arbeta utan att bli distraherad). Ett par rejäla hörlurar med bra musik (instrumental musik brukar vara minst distraherande) kan vara bra att ha för att slippa störas av kompisen/kollegan som vill visa de senaste Youtube-klippen stup i kvarten. Till slut börjar man associera musiken till flow och musiken i sig blir ett verktyg för att komma i stämning.


Tips 5.Träna förmågan att fokusera
Flow handlar om djup koncentration och det finns studier som visar att personer som ägnar sig åt meditation, kampsport och liknande har lättare att hamna i tillståndet. Här rekommenderar John Airaksinen att man tränar sin uppmärksamhet genom meditationsövningar.


Tips 6.Direkt feedback och kontroll
Två av huvudkomponenterna i flow-upplevelsen är känslan av fullständig kontroll över situationen samt den direkta feedbacken som talar om att arbetet hela tiden går framåt mot målet. Viktigt är att bejaka dessa båda faktorer och kanske till och med notera och bocka av delmål när de är klara. Listan som genereras i sig har inget egenvärde och kan slängas när man är klar, men det ger en direkt tydlig feedback på framstegen som gjorts.


Tips 7. Gör mer av det som redan ger flow
Alla studier på flow visar att man måste tycka om aktiviteten man ägnar sig åt för att överhuvudtaget kunna hamna i flow. Även om man kan göra trista rutinuppdrag mer utmanande kan det vara värt att fundera över hur mycket tid man lägger på olika arbetsuppgifter och vilka som gör att du upplever flow. Eftersom du peakar i din prestationsförmåga under flow kanske det till och med vore ekonomiskt försvarbart att enbart göra den typ av aktivitet som triggar just dig och sedan leja någon annan att göra de delar som intresserar dig mindre?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar