2008-10-31

Artikel: Öka din kreativitet! (Del 1/4 - Introduktion)

Kreativitet är universellt. Alla har en kreativ sida som förr eller senare kommer fram. Det uppstår dock problem då vi en skapande verksamhet såsom formgivning, upplever oss ha brist på denna vara. En stor del av utmaningen ligger just i att kunna ta fram sin kreativa sida när den som mest behövs.

Jag fick en del ingångsvärden i ämnet under mina designingenjörsstudier, men jag har naturligtvis fortsatt att fundera och läsa kring ämnet av personligt intresse, men också med anledning av mitt nuvarande yrke. Ämnet känns relevant att lyfta fram för diskussion i grafutbildningen och jag ska i denna artikelserie försöka presentera fakta och diskutera kring ämnet på en lämplig nivå.

Efter att ha läst denna artikelserie kommer du att ha en bredare förståelse för vad kreativitet är, du kommer inte automatiskt att bli mer kreativ men du kommer att ha verktyg för att kunna förhöja din kreativitet olika situationer och du kommer kunna utvärdera dina idéer på ett rationellt sätt.

Artikelserien består av fyra delar:

Del 1 - Introduktion
Del 2 - Teori
Del 3 - Metoder
Del 4 - Tips


Inledning
Kreativitet är en process som sker i hjärnan och handlar om att generera koncept och idéer eller att skapa associationer mellan redan existerande sådana. Man brukar tala om divergent tänkande vilket innebär att man istället för att tänka rationellt, ja faktiskt, tänker irrationellt. Låt oss ta ett banalt exempel:

Keanu Reeves befinner sig i en skenande buss full med passagerare under vilken en galen bombexpert monterat en sprängladdning som detonerar om bussens hastighet understiger 50 mph. Chauffören måste alltså hålla plattan i mattan. Bussen kör på trafikerade gator och katastrofen är ett faktum. Många hade nog i detta läge tänkt rationellt: "Rackarns, det är kört!", och hamnat i ett tillstånd av panik eller apati. Keanu däremot gör något mycket irrationellt och styr bussen mot flygplatsen. Förklaringen är att flygplatsen har en stor asfalterad yta att köra i cirklar på, och bussen kan tankas med bränsle "on the fly" ända tills man kommer fram till en långsiktigt hållbar lösning på problemet.

Att hoppas finna den optimala lösningen för ett givet problem direkt är troligen att hoppas på för mycket. Vi tenderar alltid att till en början tänka rationellt. Vi är invanda vid att hela tiden göra "rätt". Genom att tänka divergent så är det sannoliktatt vi ser saken i ett annat ljus och hittar en bättre lösning än det först uppenbara.Knepet är att lura sig själv att tänka i andra banor och att låta det undermedvetna göra jobbet.

Du har säkert någon gång stått inför ett problem som du inte vet hur du ska lösa... ett mattetal eller ett snowboardtrick kanske... du har tagit en paus, en kopp kaffe, en dusch eller en god natts sömn för att upptäcka att du nästa gång du ger dig på att lösa problemet faktiskt också löser det! Jag vet själv inte hur många differentialekvationer jag löst i duschen. På senare tid har idéer till olika kursmoment blivit tydliga först när jag lagt mig för att sova på kvällen, så jag har alltid ett anteckningsblock i sovrummet. Fenomenet kan ibland också kallas "Lidnersk knäpp".


Jag verkar inte vara ensam om att ha en excentrisk inställning till idéskapande.
Hela artikeln om Carl-Fredrik Castberg kan läsas i Cap&Design nr 4, 2007.
Tryck på bilden ovan för att besöka hans portfolio.


I nästa avsnitt av artikelserien kommer jag att presentera en mer teoretisk bakgrund till begreppet kreativitet och jag kommer berätta om olika ingående element i den kreativa processen.

2008-10-23

Nyhet: Äntligen! (Episod Epson - del 3)

Gert Fylking hade inte sagt det bättre själv. Efter många turer har äntligen förbrukningsmaterielen till storformatarn kommit! I onsdags levererades en full uppsättning (8st) 220ml-patroner och ett hundratal meter papper i form av rullar i olika kvaliteter.

Under novemberlovet nästa vecka arbetar lärarlaget måndag, tisdag och onsdag. På agendan står planering av vårens temavecka, men jag har en förhoppning om att det också ska bli lite tid till att färgkalibrera skrivaren mot monitorn på grafdatorn, samt att finslipa B-kursens upplägg.

2008-10-22

Lektion: Utställning och avslutande av kurs!

I dag hölls A-kursens sista lektion och avslutningen blev som utlovat i form av en utställning där vinflaskor och grafiska profiler för det fiktiva företaget Picnic visades upp (se även inlägg 2008-10-02). Det var inte helt lätt för alla att hålla deadline varför vi fick klart alltihop först vid 16-tiden. Varför går det aldrig att hålla tiden? Det måste vi bli bättre på.

Hursomhelst blev resultatet kanonsnyggt, bra jobbat! Vilka skillnader och likheter ser ni i de etiketter och logotyper som skapats? Kan ni skönja några mönster? Kommentera gärna på de frågorna...

Nu blir det mindre prat, så vi låter bilderna nedan tala för sig själva. Stort tack till min kollega Magnus Persson som fotograferat spektaklet! Kolla gärna in den blogg han driver för LBS fotoutbildning i Halmstad på lbsfoto.blogspot.com om ni vill se fler sköna fotografier.



Det har varit roligt att ha förmånen att arbeta med er i A-kursen och jag ser fram emot B-kursen som drar igång efter novemberlovet. Ha det bra tills dess!

2008-10-21

Nyhet: APU-perioden över...

APU-perioden är över och lektionerna börjar igen. Det verkar som om de flesta av er som fick tag i praktikplats är nöjda, medan några kände sig lite utnyttjade eller att man inte fick tillräckligt med ansvar. Några tyckte att utbildningen hittills innehållt relevanta kursmoment för att kunna göra ett bra jobb på APU-platsen, och det är ju kul!

Nästa APU-period ligger i vecka 12-14, dvs. under C-kursen, och då hoppas jag att vi kan göra en mer djuplodande utvärdering av vilka moment i kursserien ni tycker varit bra och vilka ni tycker varit mindre bra i förhållande till vad ni behövt kunna inför er APU.

För mig som lärare är APU-perioden ett ganska påfrestande kapitel. Mer än ordinarie undervisningsperiod faktiskt, även om man kunde anta motsatsen. Förvisso tappar jag många lektionstimmar när eleverna försvinner ut på APU, men det är då man börjar erinra sig allt man ligger efter med. Det är som ett gigantiskt sopberg som väller över en, ungefär som när man skyfflat in dammråttorna under mattan för att kring jul upptäcka att mattan blivit till en kulle i vardagsrummet.

Dessutom har jag ju haft några lektionstimmar kvar som måste planeras och genomföras, jag har haft elever som inte fått APU-plats som ska ses till. Jag har räknat matte och försökt stötta mentorselever med åtgärdsplaner, planerat B-kursen som börjar i vecka 45, städat upp lite i sal1 som sett ut lite som en lekstuga, och jag har arbetat med elev-ID-korten.

Det har ju visat sig vara svårt att hålla i materielen varför jag fått otaliga förfrågningar om att trycka ut och laminera nya kort åt elever som slarvat bort dem. Särskilt nu i det senaste då korten på allvar börjat användas i restaurangen. Några timmar har därmed lagts åt att utomatisera Adobe InDesign mot MS Excel med funktionen Data Merge så att administrationen kan knappa in all data åt mig (namn, klass, specialkost etc.). Jag kan nu importera denna data i den layoutmall jag satt ihop i InDesign och trycka ut nya elev-ID-kort på betydligt kortare tid.

Undervisningen är nu tillbaka på heltid. Det känns bra, och det innebär att jag kommer börja bygga nya kullar under vardagsrumsmattan igen.

2008-10-02

Random: Designa egen box

Som ett brev på posten låg nya numret av Allt om mat på dörrmattan när jag kom hem från jobbet i eftermiddags. Ja, jag och min sambo fick en halvårsprenumeration av tidningen i julklapp förra året och då vi faktiskt begagnat oss av flertalet recept ur tidningen har vi förlängt prenumerationen. Nu är vi fast.

Hursomhelst så var detta nummer en vinspecialutgåva och jag kommer att scanna artiklar och bilder ur tidningen som jag tror att ni kan ha nytta av i ert case. Dessutom fanns där ett rätt kul länktips där en vindistributör gör reklam sin nya produkt genom att man låter konsumenten grafiskt formge sin egen lådvinsförpackning som gratis postas hem.


Kanske får ni inspiration, eller kanske stänger ni ner sidan i avsmak mot de kitchiga stilmallar som gjorts tillgängliga...

Kolla in: designadinegenbox.se

Lektion: Case - Varumärke och produkt

Tiden har gått precis så fort som vi befarande och igår inleddes A-kursens sista betygsgrundande moment. Nu ligger en tvåveckorsperiod med APU (Arbetsplatsförlagd utbildning) framför oss vilket innebär att vi inte kommer ses samlade igen förrän i vecka 43.

Många av er har redan kommit igång med marknadsundersökningar i form av enkäter och intervjuer för att ge stöd för er konceptutveckling. Mycket bra! Men även om ni ligger bra till tidsmässigt så rekommenderar jag att ni skänker en tanke åt detta projekt även under APU-perioden så att ni är helt på det klara med vad som måste göras under de två sista dagarna av kursen. Vi avslutar eftermiddagen på onsdag vecka 43 med att ordna en utställning.

Det case som delats ut tar form av att ett fiktivt nystartat företag behöver en logotyp och grafiska formregler för sin förpackningsdesign. Företaget Picnic importerar viner där urvalet baseras på etiska grundfrågor där goda arbetsmiljöförhållanden och miljöaspekter står i centrum. Eleven agerar formgivare och ställs inför uppgiften att komma fram till en behovstäckande lösning via marknadsundersökningar och konceptutvecklingsprocesser. Designprocessen (se inlägg 2008-09-24) ska följas så linjärt som möjligt och kontakt med den fiktiva kunden sker vid bestämda milstolpar i form av styrmöten.

Det finns många utmaningar för mig som lärare i att arbeta med fiktiva projekt. En av dem är att det är jag som får agera klient, och jag måste ju ha min fiktiva företagsprofil klar för mig själv utan att avslöja för mycket för den formgivande eleven som aktivt själv ska ta reda på vad hon behöver veta. Jag måste också vara oerhört konsekvent i min information för att alla elever ska ha samma grundförutsättningar.

En annan utmaning är att fiktiva projekt inkräktar på trovärdigheten och kan ge en negativ inverkan på elevens motivation, men eftersom detta case ligger över en fyraveckorsperiod bruten av APU tror jag mig komma ifrån denna problematik något i och med att arbetet inte blir koncentrerat till skolmiljön utan att tankeverksamhet även kan äga rum på t. ex. APU-platsen. Utvärdering av denna teori enligt senare.

Jag kommer att jobba på att lägga in skarpa case mot externer inom ramen för denna profil fram i C-kursen då vi är lite mer varma i kläderna.

Ha en rolig och utvecklande APU-period! Vi ses snart igen!